Teknoloji

Apple beklentilerin altında kalan çeyrek performansından iPhone 5 dedikodularını sorumlu tuttu

Apple 24 Eylül 2011 tarihinde sona eren 2011 mâli çeyrek yılının dördüncü çeyreğine dair finans raporunu dün açıkladı. Şirket, tarihindeki en yüksek gelir ve kâr rakamlarını kaydetti, ne var ki beklentilerin altında bir tablo çizdi.

Apple’ın çiçeği burnunda CEO’su Tim Cook beklentilerin altında kalan dördüncü çeyrek performansından geçen çeyrekte çıkarılan iPhone 5 spekülasyonlarını sorumlu tuttu.Tim Cook’a göre iPhone 5 dedikoduları öylesine başını alıp gitti ki müşteriler iPhone 4 satın alma fikrinden vazgeçip yeni iPhone’u beklemeye başladı.

Apple bir yandan satış ve kâr anlamında beklentileri karşılayamamış olsa da, diğer yandan mükemmel bir çeyreği geri bıraktığı söylenebilir. Şirket 2011 mâli yılının dördüncü çeyreğinde 28.27 milyar dolar gelir elde ederken, bu gelir üzerinden 6.62 milyar dolar veya hisse başına 7.05$ kâr kaydetti. Geçen yılın aynı döneminde şirket 20.34 milyar dolar gelir ve 4.31 milyar dolar net kâr açıklamıştı.

Apple geçen çeyrekte 17.07 milyon iPhone sattı ve 2010’un aynı dönemine göre yüzde 21’lik bir artış kaydetti. Satılan iPad sayısıysa yıldan yıla yüzde 166 gibi bir artış gösterdi ve 11.12 milyon olarak gerçekleşti. iPad’in bu yükselişi göstermesinde daha fazla ülkede piyasaya çıkmış olmasının rolü var. Hatırlayacak olursanız, geçen yıl bu zamanlar iPad Türkiye’de resmi olarak satılmıyordu, artık her yerde bulabiliyorsunuz. Satılan Mac sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 26 oranında artarak 4.89 milyona yükselirken, iPod satışları yine düşüş gösterdi. Bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 27 oranında düşen satışlar 6.62 milyon seviyesinde gerçekleşti.

İlgili – Reuters

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER