Manşetler

Apple beklentileri aşarak gelir rekoru kırdı

apple shutterstock

Apple mali yılının dördüncü çeyreğine ait finans raporunu paylaştı. Şirket 90.1 milyar dolar ile gelir rekoru kırarken, hisse başına kazancı da 1.29 dolar oldu. Bu iki alanda da Wall Street beklentilerini aşan Cupertino merkezli şirket, diğer teknoloji devlerinin sıkıntı yaşadığı bir ortamda aradan sıyrılmayı başardı.

Apple’ın aralarında iPhone, Mac, giyilebilir ürünler ve servislerin de bulunduğu departmanları yıllık bazda büyümeyi başardı. Bu grubun dışında kalan en önemli ürün ise iPad oldu. Yıllık bazdaki büyümeye rağmen, iPhone geliri de beklentilere yakın bir seviyede gerçekleşti.

iPhone 14 ve iPhone 14 Plus satışlarının beklentilerin altında kaldığına dair haberler bir süre önce gündeme gelmiş ve aynı zamanda analistler tarafından paylaşılmıştı. Yeni bir iPhone almayı planlayan pek çok kişinin iPhone 14 Pro ve Pro Max modellerini tercih ettiği belirtilmişti. iPhone 14 Pro ve Pro Max’te daha hızlı bir işlemci ve yeni Dynamic Island arayüzü kullanıcıları bekliyor.

Sonuçları açıklanan çeyreğin sadece iPhone 14, iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Pro Max’in sekiz günlük satışlarını kapsadığını belirtmekte fayda var. iPhone 14 Plus ise aynı dönemde satışa sunulmamıştı.

The Wall Street Journal’a konuşan Apple’ın finans şefi Luca Maestri, Apple Watch Ultra ve iPhone 14 Pro modellerinin tedariğinde sıkıntı yaşandığını belirtmişti.

CNBC’ye konuşan CEO Tim Cook ise “Açıkça telefon tarafındaki endüstri trendlerine karşı durduk. Üçüncü tarafların tahminlerine ve akıllı telefon endüstrisinin yaptıklarına bakınca bunu anlayabilirsiniz” ifadesini kullandı. Cook işe alımlar konusunda düşünerek hareket ettiklerini ve bu nedenle işe alımları yavaşlattıklarını belirtti.

Şirketin servisler biriminin gelirleri de yıllık bazda arttı. Ancak bu artış tek haneyle sınırlı kaldı. Yurt dışında abonelik servislerinin fiyatlarını artıran şirketin gelir artışının önümüzdeki çeyrekte yavaşlaması muhtemel görünüyor. Apple Music’in rakipleri Spotify ve Amazon Music’in de yakında fiyat artışına gidebileceği belirtiliyor.

Apple mali yılının dördüncü çeyreğinde çok sayıda yeni ürünün duyurusunu yapmıştı. Cupertino merkezli şirket iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Pro Max, Apple Watch Ultra, Series 8 ve yeni SE gibi ürünleri tanıtmıştı. iOS 16 ve watchOS 9 gibi güncellemeler de bu dönemde kullanıcılarla buluşmuştu.

Apple kısa bir süre önce yeni iPad’lerini duyurmuş ve aynı zamanda iPadOS 16’yı kullanıcılarla buluşturmuştu. Şirketin önümüzdeki haftalarda 14 ve 16 inç ekranlı yeni MacBook Pro’ları da tanıtması bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER