Teknoloji

Apple bazı App Store satışlarından daha düşük pay alabilir

apple

apple-store-akasya-fotograflar-00035

Apple, uygulama mağazası App Store’un kuruluşundan bu yana mağaza üzerinden gerçekleşecek bir satıştan yüzde 30 komisyon alıyordu. Ancak The Financial Times tarafından yayınlanan bir haber, bu durumun yakında değişebileceğini gösteriyor. Apple’ın müzik abonelik, video ve haber uygulamaları için yüzde 30’luk pay oranını aşağıya çekebileceği konuşuluyor. Cupertino merkezli şirketin yeni gelir modelinin nasıl işleyeceği henüz bilinmese de, bu hamlenin Apple’ın çevrim içi müzik pazarına girişinin ardından yasal mercilerden gelecek tepkileri yumuşatmak adına yapılacağı iddia ediliyor.

Apple’ın uygulama satışlarından aldığı yüzde 30’luk pay bir sektör standardı olarak kabul ediliyor. Ancak Apple satışlara ek olarak, abonelik yenilemelerinden de aynı oranda pay alıyor. Bu da Spotify ve Tidal gibi çevrim içi müzik servislerinin App Store üzerinden yaptıkları abonelik satışlarında web sitelerine kıyasla daha yüksek bir fiyat belirlemesine neden oluyor. Apple’ın da kendi çevrim içi müzik servisiyle Spotify ve Tidal gibi uygulamalara rakip olacağı göz önüne alınınca Cupertino merkezli şirketin politika değişikliği ihtiyacı daha somut biçimde göze çarpıyor.

Abonelik servisleri Apple’ın pay politikasından uzun süredir şikayetçi olsa da, şirket daha önce bu şikayetleri pek dikkate almamıştı. Apple’ın uygulamaya başlayacağı yeni kesinti oranının da, çevrim içi abonelik servislerini pek mutlu edeceği düşünülmüyor. Pek çok abonelik servisi, iş modellerinin rahat yürümesi için Apple’ın sadece tek seferlik bir kesinti yapması gerektiğini belirtiyor.

The Financial Times’ın haberinde müzik, video ve haber uygulamaları dışındaki kategorilerde yüzde 30’luk pay oranının aşağıya çekileceğine dair bir bilgi yer almıyor. Bu da Microsoft’un Office uygulamalarının yüzde 30’luk dilimde kalma ihtimalini artırıyor.

İLGİLİ HABERLER