Teknoloji

Apple Avrupa’da iki yeni veri merkezi inşa etmek için 1.7 milyar avro harcayacak

apple servisleri
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple-store-logo

Apple, Avrupa’da iki yeni veri merkezi inşa edeceğini açıkladı. Cupertino merkezli şirket, yüzde 100 yenilenebilir enerjiyle çalışacak veri merkezlerinin inşaatı için 1.7 milyar avro harcayacak. Yeni veri merkezleri Avrupa’daki kullanıcılara Siri, iMessage ve iTunes gibi Apple servisleri için hizmet sağlayacak. Veri merkezlerinden bir tanesi İrlanda’nın batısındaki Athenry’de, diğeri ise Danimarka’nın Viborg şehrinde inşa edilecek. Her iki veri merkezinin de 2017’de faaliyete geçmesi planlanıyor.

Yeni veri merkezi inşaatlarına ilişkin bir açıklama yapan Apple CEO’su Tim Cook, şirketin Avrupa’da sürdürdüğü başarıdan dolayı müteşekkir olduklarını ve gerçekleştirecekleri yatırımla kıtadaki kullanıcıları desteklemeye devam edeceklerini belirtti. Cook kıtadaki operasyonlarını genişletmekten, daha fazla kişiye iş imkanı sağlamaktan ve gelişmiş çevreci tasarımlar sunmaktan ötürü duydukları memnuniyeti de sözlerine ekledi.

Avrupa’da veri merkezleri inşa etmek Apple’a kazancını değerlendirme imkanı vermesinin yanı sıra, kullanıcılarının gizliliğini daha iyi korumasına da yardımcı olacak. ABD toprakları içindeki veri merkezlerinde saklanan bilgilerin ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) tehdidi altında olduğu endişesi nedeniyle son yıllarda Avrupa’da veri merkezi inşa eden Amerikan şirketlerinin sayısında ciddi bir artış gözleniyor. Avrupa Komisyonu Adalet Birimi direktörlerinden Paul Nemitz, veri merkezi inşaatlarındaki artışı Avrupa’nın bir “güven merkezi”ne dönüşümünün kanıtı olarak nitelemişti.

166 bin metrekare alan üzerine inşa edilecek veri merkezleriyle Apple, yerel halka da katkı sağlamayı amaçlıyor. İrlanda’daki tesisin dışında okulların faydalanabileceği açık bir eğitim alanı ve yürüyüş parkuru bulunacak. Veri merkezinin etrafı ise yerel ağaçlarla yeşillendirilecek. Viborg’da ise sunucuların ürettiği ekstra sıcaklık bölgedeki evlerin ısıtılmasında kullanılacak.

Apple Avrupa’daki yeni veri merkezlerinde uyguladığı anlayışla yenilenebilir enerji kullanımına olan bağlılığını bir kez daha gösteriyor. Cupertino merkezli şirket, bir süre önce de yeni genel merkez yerleşkesine enerji sağlamak için 850 milyon dolarlık bir güneş paneli santrali kuracağını açıklamıştı. Apple CEO’su Tim Cook da yaptığı bir açıklamada şirket olarak küresel ısınma gerçeğinin farkında olduklarını, konuşma zamanının geçtiğini ve artık aksiyon zamanının geldiğini belirtmişti.

Yeni veri merkezlerinin duyurusunu yapan Apple, Avrupa ekonomisine katkısının altını bir kez daha çizmeyi de ihmal etmedi. 19 Avrupa ülkesinde 18 bin 300 kişiye doğrudan iş imkanı sağlayan Apple, 2014 yılında Avrupa şirketlerine 7.8 milyar avrodan fazla para harcadığını açıkladı.

İLGİLİ HABERLER