Teknoloji

Avrupa Birliği, Apple ve Spotify arasındaki kavgada Spotify’dan yana karar vermeye yakın

apple ve spotify

Avrupa Birliği’nin Spotify’ın App Store politikaları nedeniyle Apple’a yönelik şikayetinde Spotify’dan yana karar vermeye yakın oldukları söyleniyor. Şikayet, Spotify gibi platformların alternatif ödeme yöntemlerini yeterince tanıtmasını engellediği iddia edilen “yönlendirme karşıtı” kurallara odaklanıyordu. Burada Spotify’ın adı öne çıksa da, karar aylık abonelik gerektiren yazılımlar sunan herkesi etkileyecek. Daha önce çıkan haberlerde Avrupa Birliği’nin uzlaşı arayışında olduğu belirtilmişti.

Bloomberg’in haberinde karar üzerinde son düzenlemelerin yapıldığı ve resmi açıklamanın önümüzdeki yılın başlarında yapılacağı belirtiliyor. Avrupa Birliği’nin Apple’a hem ceza kesmesi hem de cezaya neden olan politikasını yasaklaması bekleniyor. Cupertino merkezli şirketin ciddi bir ceza alması öngörülüyor. Bazı uzmanlar bu cezanın yıllık küresel gelirin yüzde 10’una kadar çıkabileceğini belirtiyor. Bu da yaklaşık 40 milyar dolara tekabül ediyor.

Bununla birlikte, Avrupa Birliği’nin caydırıcı olarak yalnızca para cezalarına güvenmek yerine ceza gerektiren uygulamaları fiilen sonlandırmaya daha vurgu yapmayı tercih ettiği biliniyor. Dolayısıyla ceza miktarının daha düşük olması muhtemel görünüyor. Asıl değişiklik Apple’ın yönlendirme engelleyici uygulamalarından tamamen vazgeçmesi olacak gibi görünüyor. Ancak bütün bunların şu aşamada bir varsayımdan ibaret olduğunu belirtmekte fayda var.

Apple ve Spotify kavgası dört yıl önce başlamıştı

Söz konusu soruşturma dört yıl önce başlamıştı. Spoıtify, Apple’ın yönlendirme karşıtı uygulamaları nedeniyle App Store maliyetlerini karşılamak için fiyatları artırmak zorunda kaldığını belirten bir şikayette bulunmuştu. 2021’de ilk “itiraz beyanı” gelirken, geçtiğimiz şubat ayında da resmi süreç başlamıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER