Teknoloji

Apple, AB’de web uygulamalarına destek vermeye devam ediyor

apple

Teknoloji devi Apple, Avrupa Birliği’ndeki kullanıcılar ve geliştiriciler için önemli bir duyuru yaptı. Şirket, daha önce duyurduğu, Avrupa Birliği’nde progressive web uygulamalarının (PWA) desteğini sonlandırma planlarını iptal ettiğini açıkladı. Bu karar, iOS 17.4 güncellemesiyle birlikte uygulamaya konacak ve kullanıcılara mevcut Ana Ekran web uygulamaları yeteneklerinin sunulmaya devam edeceğini müjdeliyor.

Apple’ın bu adımı, web teknolojileri ve mobil ekosistem arasındaki entegrasyonun önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Şirketin açıklamasına göre, ana ekran uygulamaları, Safari’nin kullandığı WebKit motoru üzerine inşa edilmeye devam edecek. Bu, Google Chrome veya Firefox gibi üçüncü taraf tarayıcılardan indirilen web uygulamalarının, kendi motorları yerine WebKit üzerinden çalıştırılacağı anlamına geliyor. Apple, bu güncellemeyle birlikte AB’de üçüncü taraf tarayıcı motorlarını destekleme yolunda da adımlar attığını belirtiyor.

Apple, “AB’de iOS’un beta sürümünde Ana Ekran web uygulamalarının kaldırılmasından etkilenmiş olabilecek geliştiriciler ve kullanıcılar, iOS 17.4’ün mart ayı başında kullanıma sunulmasıyla birlikte Ana Ekran web uygulamalarına yönelik mevcut işlevlerin geri dönmesini bekleyebilirler.” ifadesine yer verdi.

Apple’ın AB yolculuğunda yeni bir dönemeç

Apple, şubat ayında iOS web uygulamalarını Avrupa Birliği’nde sonlandırma planlarını duyurmuştu. Bu hamle, uygulamaların push bildirimleri gönderme ve veri depolama gibi işlevlerini sınırlayarak, kullanıcı deneyimine olumsuz etkilerde bulunabilirdi. Apple, bu kararını Dijital Pazarlar Yasası (DMA) ile uyumlu hale gelmek için “tamamen yeni bir entegrasyon mimarisi” geliştirmenin pratik olmamasına bağlamıştı.

Ancak, Apple’ın planlarını tersine çevirmesi, kullanıcı ve geliştirici topluluğundan gelen geri bildirimlerin önemini gösteriyor. Teknoloji devi, özellikle Avrupa Komisyonu’nun da dikkatini çeken bu konuda, geliştiriciler ve kullanıcılarla olan ilişkilerini güçlendirmeye yönelik adımlar atıyor. Ayrıca, Open Web Advocacy gibi kar amacı gütmeyen organizasyonların, iPhone web uygulamalarının sonlandırılmasının etkilerini araştırması, bu konunun sektör genelinde ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER