Manşetler

Avrupa Birliği Apple’a 13 milyar avro vergi cezası kesti

apple

apple avrupa birligiAvrupa Komisyonu, İrlanda’nın Apple’a yasadışı biçimde vergi avantajı sağladığı hükmüne vardı. Komisyon, karar doğrultusunda İrlanda hükümetinin 13 milyar avro vergi almasına karar verdi. Avrupa Komisyonu’nun son kararı, çok uluslu Amerikan şirketleri hakkında Avrupa’da yürütülen vergi soruşturmalarından birinin daha tamamlandığı anlamına geliyor.

Avrupa Birliği’nin tekelle mücadele birimi, kararı bir basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurdu. Kararda Apple ve İrlanda hükümeti arasında yapılan iki vergi anlaşması sayesinde Apple’ın 1991’den bu yana ülkede olması gerekenden az vergi ödediği belirtildi. 1991’de alınan kararlarda Apple’ın İrlanda’da da faaliyet gösteren iki alt şirketi tarafından elde edilen kârları açıklayabileceği belirtilmişti. Ancak yeni kararda bu şirketlerin ekonomik gerçekliğe herhangi bir katkısının olmadığı vurgulanıyor. Avrupa Komisyonu’na göre, İrlanda’nın vergi anlaşması da Apple’a haksız avantaj sağladığı gerekçesiyle yasadışı bir nitelik taşıyor.

AB’nin rekabetten sorumlu komiseri Margrethe Vestager, üye ülkelerin belli şirketlere vergi imtiyazı sağlayamayacağını bunun AB’nin devlet yardımı kurallarına aykırı olduğunu dile getirdi.

Apple aleyhine alınan kararın pek çok şirketi vergi stratejilerini yeniden değerlendirmeye teşvik edebileceği belirtiliyor. Buna ek olarak, AB ve ABD arasındaki ilişkilerin de bu karardan olumsuz etkilenebileceği ifade ediliyor. ABD Hazine Bakanlığı tarafından geçtiğimiz hafta yayınlanan bir raporda da AB’nin vergi konusundaki tavrı eleştirilmiş ve birliğin “uluslar üstü bir vergi kurumu” gibi hareket ettiği dile getirilmişti.

Reuters’a konuşan İrlanda Maliye Bakanı Michael Noonan, Avrupa Birliği tarafından alınan karara yürekten karşı çıktıklarını belirtti. Hükümetin karara itiraz edeceğini söyleyen Noonan, bunun vergi sisteminin bütünlüğünü savunmak adına gerekli bir adım olduğunu ifade etti. Noonan, AB’nin devlet yardımı kurallarının egemen üye devletlerinin vergilendirme ehliyetine müdahale etmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Apple Avrupa Birliği kararına itiraz edecek

Apple Avrupa Birliği tarafından alınan karara itiraz edeceğini vakit kaybetmeden açıkladı. Şirket tarafından BBC’ye yapılan açıklamada, Avrupa Komisyonu’nun Apple’ın kıtadaki tarihini yeniden yazma konusunda bir girişim başlattığı belirtildi. Şirket kararın İrlanda’nın vergi yasalarını ve uluslararası ortamda geçerli vergi sistemini alaşağı ettiği de dile getirildi. Kararı Apple’ın web sitesi üzerinden yayınlanan açık bir mektupla değerlendiren Apple CEO’su Tim Cook da benzer ifadeler kullandı. Cook, bu kararın Apple’ın Avrupa’daki yatırım ve iş imkanlarına ciddi anlamda zarar verebileceğini belirtti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER