Teknoloji

Apple artırılmış gerçeklik gözlüğü için göz takip sistemi geliştirdi

apple
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple artırılmış gerçeklik teknolojisine olan ilgisini hiç gizlemiyor. Şirketin CEO’su Tim Cook, sık sık artırılmış gerçekliğin sağlayacağı imkanlardan bahsediyor. Wall Street çevrelerinde de Apple’ın artırılmış gerçeklik teknolojisini kullanarak iPhone’dan daha yüksek ses getirecek bir cihaz geliştireceği konuşuluyor. Söz konusu cihazın bir artırılmış gerçeklik gözlüğü olacağı ve 2019’un sonlarında tanıtılacağı söyleniyor. Gözlüğün rOS adıyla anılan bir işletim sistemiyle çalışacağı da konuşulanlar arasında yer alıyor.

Apple şimdiye kadar söz konusu cihazın varlığını doğrulamış değil. Şirket artırılmış gerçeklik teknolojisi etrafındaki çalışmaları konusunda da oldukça ketum bir tavır izliyor. Tim Cook, geçtiğimiz ekim ayında yaptığı açıklamada artırılmış gerçeklik teknolojisinin henüz bir üründe kullanılacak olgunluğa erişmediğini dile getirmişti.

Ancak Apple’ın Cook’un açıklamasından kısa süre sonra yaptığı bir patent başvurusu, şirketin artırılmış gerçeklik gözlüğünde kullanıma uygun bir göz takip sistemi geliştirdiğini ortaya koyuyor. “Göz Takip Sistemi” adını taşıyan patent dosyası, başa takılı bir ekran kullanan kişilerin göz hareketlerini ve konumunu tespit etmeyi sağlayabilen bir sistemi anlatıyor. Kullanıcının yüzünün iki tarafına yerleştirilen göz takip kameraları, kızılötesi ışık ve sıcak aynalarla destekleniyor. Sıcak aynalar kızıl ötesi ışığı yansıtırken, görünen ışığın geçip gitmesine izin veriyor.

apple artirilmis gerceklikPatent dosyasına göre, sıcak ayna ışığı doğrudan kullanıcının gözlerine gönderiyor. Gözdeki ışık ise sıcak aynaya yansıtılıyor. Buradan da göz takip kamerasına yönlendiriliyor. Böylelikle sistem kullanıcıların göz hareketlerini takip edebiliyor.

Apple artırılmış gerçeklik konusundaki yol haritasını şimdilik netleştirmiş değil. Ancak şirketin geliştirdiği göz takip teknolojisi, bu haritanın yavaş yavaş şekillendirildiğini gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER