Teknoloji

Apple’ın ARM işlemcili Mac yol haritasına dair önemli öngörüler

Apple MacBook Pro (2017, 13 inç, Touch Bar) İncelemesi

Apple, Mac ailesi için uzun süredir beklenen ARM dönüşümünü büyük ihtimalle bugün gerçekleştireceği WWDC 2020 etkinliğinde duyuracak. Analist Ming-Chi Kuo, Apple’ın yeni tasarımı işlemcilerin kullanılacağı ilk bilgisayarların çıkışına ilişkin öngörülerini hazırladığı raporda paylaştı.

Kuo, Apple’ın Intel işlemcili son Mac’in ekran çerçevesi inceltilmiş, yeni iMac olacağını belirtti. Bu iMac’in 2020’nin üçüncü çeyreğinde satışa çıkacağını belirten tecrübeli analist, bu bilgisayarın ARM işlemcili versiyonunun da 2021’in ilk çeyreğinde piyasaya sürüleceğini dile getirdi.

ARM işlemcili ilk Mac’in ise 2020’nin son veya 2021’in ilk çeyreğinde satışa sunulacak 13 inç ekranlı MacBook Pro olması öngörülüyor. Cihazın Intel işlemcili versiyonunun ARM işlemcili modelin duyurulmasından sonra durdurulması bekleniyor. Bu durumun iMac için geçerli olup olmayacağı ise henüz bilinmiyor. Kuo, ARM tabanlı MacBook’un üretiminin de 2021’in ortalarında başlayabileceğini belirtti.

Apple ARM dönüşümünü ne kadar sürede tamamlayabilir?

Kuo’ya göre, Apple’ın bilgisayar portföyündeki ARM dönüşümü 12 ila 18 ay sürecek. Analist, ARM işlemcili yeni cihazlarının seleflerinin performansını yüzde 50 ila 100 arasında geride bırakmasını bekliyor. Ancak gerçek performansın Apple’ın tasarımdaki öncelikleri doğrultusunda şekillenebileceğinin altı çiziliyor. Eğer Apple’ın yeni işlemcilerinden biri, Intel’in işlemcisine kıyasla yüzde 50 oranında daha verimliyse; bu boşluğun benzer hızlarda pil ömrünü artırmak veya aynı termal mimari içinde daha hızlı performans sağlamak için kullanabileceği belirtiliyor.

Apple ARM işlemcili ilk cihazını WWDC 2020’de sergilemeyebilir

Apple’ın ARM tabanlı işlemci dönüşümünü başlatmak için MacBook Pro ve iMac’i seçmesi de eski kararların bir yansıması olarak değerlendirilebilir. Şirket, WWDC 2005’te performans kaynaklı nedenlerle PowerPC işlemcilerden Intel işlemcilere geçişi duyurmuştu. Ardından 2006’nın ocak ayında Apple’ın Intel işlemcili ilk dizüstü bilgisayarları satışa sunulmuştu. Eski G5 kasasında yeni Core Duo işlemciyle gelen iMac ve PowerBook G4’ün yerini alan yeni MacBook Pro, Apple için Intel dönemini başlatmıştı.

Apple, son kullanıcılarla buluşacak ARM işlemcili ilk cihazını büyük ihtimalle WWDC 2020’de duyuracak. Şirketin test donanımını geliştiricilere sunması ve yazılımların ARM işlemcili cihazlarda optimizasyonu için zaman sağlaması muhtemel görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER