Teknoloji

Apple App Store’da kendi uygulamalarını öne çıkarmayacak

apple app store

Apple, iOS App Store üzerinde yapılan aramaların sonuçlarında kendi uygulamalarını üçüncü taraf uygulamalardan daha yukarıda gösteriyordu. Ancak bu durumun kısa süre önce yapılan bir algoritma değişikliği ile ortadan kalktığı belirtildi. Söz konusu algoritma değişikliğini ortaya çıkaran ise The New York Times gazetesi oldu.

App Store’un arama sonuçları üstünde uzun soluklu bir çalışma yapan gazete, “müzik” ve “podcast” gibi genel terimlerde yapılan aramalarda Apple’ın sonuçlarda önce kendi uygulamalarını gösterdiği sonucuna ulaştı. Üçüncü taraf uygulamalardan önce Pusula ve Arkadaş Bul gibi ilgisiz Apple uygulamalarının sonuçlarda yer bulması ise işleri biraz daha ilginç hâle getiriyor.

The Wall Street Journal da App Store’un eski arama sonuçları üzerinde benzer bir inceleme gerçekleştirmişti. Bu incelemenin sonucunda da Apple’ın uygulamalarına açık ve belirgin bir avantaj sağlandığı sonucuna ulaşılmıştı.

Apple tarafından The New York Times’a yapılan açıklamada, App Store’un bu örneklerde tasarlandığı şekilde çalıştığı belirtildi. Apple’ın App Store’dan sorumlu başkan yardımcısı Phil Schiller ise konuyu şu sözlerle değerlendirdi: “App Store’daki aramaları yürütme şeklimizle ilgili bir problem söz konusu değil. App Store, Apple’ın kendi uygulamalarının indirilmesini destekleyecek şekilde tasarlandı. Kullanıcıların görmeyi istediklerini düşündüğümüz sonuçları sunacağız.”

“Müzik” kelimesiyle yapılan aramalarda Spotify gibi uygulamalardan önce Clips ve iTunes Remote gibi uygulamaların gösterilmesi, Apple’ın politikasının Schiller’ın bahsettiğinden biraz daha farklı işlediğini düşündürüyor.

Ancak bu noktada Apple’ın bir suçlu bulması pek zor değil. Apple’dan verilen bilgiye göre, şirketin algoritmalarından biri sonuçlarda geliştiricilere ait uygulamaları grupluyor. Apple’ın uygulamalarının da Müzik ve Podcasts gibi basit isimleri olduğu için ilgisiz Apple uygulamaları da sonuçlara sızıyor.

Apple App Store politikalarını savunuyor

Söz konusu algoritma, temmuz ayında güncellendi. Bu güncelleme, Spotify’ın Apple’ı rekabete aykırı davranma iddiasıyla Avrupa Komisyonu’na şikayet etmesinin ardından yapıldı. Güncellemenin ardından arama sonuçları daha hassas ve dengeli hâle geldi.

Avrupa Birliği’nin tekel soruşturmasıyla karşı karşıya kalma ihtimali, Apple’ı daha temkinli davranmaya itmişe benziyor. Buna rağmen, şirketin yöneticileri de geçmişte yanlış uygulamaların yapıldığını kabul etmeye yanaşmıyor. Phil Schiller’den önce App Store’dan sorumlu olan Eddy Cue, yapılan işlemin “düzeltme” değil “iyileştirme” olduğunu belirtiyor.

App Store’da Apple uygulamalarının öncelikli konumu uzun süre boyunca muhafaza edildi. Ancak tek bir mühendisin gerçekleştirdiği söylenen bir değişiklikle algoritma bir anda güncellenmiş oldu.

Apple, ilk günden bu yana App Store üzerinde uyguladığı politikaları canla başla savunuyor. Şirket, dijital pazar yerinin uygulama geliştiricilerine 120 milyar doları aşkın bir para kazandırdığının altını çiziyor. App Store’dan bugün gerçekleştirilecek iPhone 11 tanıtım etkinliğinde de özel olarak bahsedilmesi sürpriz olmayacaktır.

İLGİLİ HABERLER