Teknoloji

Apple 5.5 milyar avroluk davayla karşı karşıya

ios 17.2

Apple, Hollanda’da faaliyet gösteren bir vakıf tarafından App Store politikaları nedeniyle dava ediliyor. Cupertino merkezli şirketi “tekelci davranış” ile suçlayan Hollanda Tüketici Rekabet Talebi Vakfı, Apple’ın 5.5 milyar avro ödemesini istiyor. Bu talebin ücretli bir uygulama indiren veya uygulama içinde satın alma gerçekleştiren iPhone veya iPad sahipleri için yapıldığı belirtildi.

Geliştiriciler yerine tüketiciler için Apple’ı dava etmek ilginç bir tercih olarak değerlendirilebilir. Zira şirketin Hollanda’da son zamanlarda yaşadığı sıkıntıların temelinde geliştiricilerle olan ilişkileri bulunuyor. Apple’a farklı ülkelerde açılan davaların da geliştiriciler tarafından açıldığını unutmamak gerekiyor.

Hollandalı vakıf, Apple’ın politikaları nedeniyle iPhone ve iPad sahiplerinin uygulamalarda daha fazla para ödemek zorunda kaldığını iddia ediyor. Vakıf tarafından yapılan basın açıklamasında, Apple’ın tekelci uygulamaları ve adil olmayan koşulları nedeniyle artan maliyetlerin geliştiriciler tarafından kullanıcılara yansıtıldığı belirtildi.

Vakıf, Avrupa Birliği sınırları içinde yaşayan ve 2009’un eylül ayından sonra Apple App Store üzerinden uygulama satın alan veya uygulama içi satın alım gerçekleştiren kişileri davaya katılmaya davet etti. Dava, Amsterdam Bölge Mahkemesi’nde açılacak.

İLGİLİ HABERLER