Teknoloji

Fransa’dan Apple’a App Store cezası

ios 17.2

Apple App Store üzerinde gösterilen kişiselleştirilmiş reklamlar nedeniyle Fransa Ulusal Enformatik ve Özgürlük Komisyonu (CNIL) tarafından 8 milyon avro cezaya çarptırıldı. Cupertino merkezli şirketin iOS 14.6 ile App Store’a gelen ziyaretçilerin kimlikleriyle ilgili bilgileri izinsiz olarak topladığı ve bunları hedeflenmiş reklam gösteriminde kullandığı öne sürülmüştü. Resmi yetkililer, şirketin yasa ihlâlinden para kazandığını iddia etmişti.

CNIL tarafından yapılan açıklamada hedeflenmiş reklamların kapatılabileceği, ancak varsayılan olarak açık sunulduğu ve devredışı bırakmanın da kolay olmadığı vurgulandı. Komisyona göre, bu durum kullanıcıların rızasını gerçek anlamda almayı zorlaştırıyor.

iOS 14.6 sonrasında uygulamalarını değiştiren Apple, CNIL’in takdirini kazansa da cezadan kaçamadı. Açıklamada 2021 ve 2022’de Apple’ın uygulamalarının çok kez kontrol edildiği belirtildi. Şirket hakkındaki CNIL araştırması 2021’de başlamıştı.

Apple App Store cezasına itiraz edecek

Apple App Store nedeniyle kesilen cezaya itiraz etmeye hazırlanıyor. Şirket tarafından The Financial Times’a gönderilen açıklamada, karardan hayal kırıklığı duyulduğu ve itiraz edileceği belirtildi.

Apple’ın Fransa ile olan ilişkilerinin dalgalı bir seyir izlediği söylenebilir. Ülkenin rekabet kurumu 2020’de şirkete 1 milyar avronun üstünde bir ceza kesmiş, daha sonrasında ceza bedeli 350 milyon avro seviyesine çekilmişti. Apple aynı yıl içinde Fransa tarafından iPhone’ların yavaşlatılması nedeniyle yaklaşık 27 milyon avroluk bir cezaya daha çarptırılmıştı.

İLGİLİ HABERLER