Teknoloji

Apple, App Store kurallarında önemli bir yumuşamaya gitti

apple app store

Apple, uzun zamandır geliştiriciler için önemli bir endişe kaynağı olan App Store kuralında önemli bir gevşemeye gitti. Amerika Birleşik Devletleri’nin önde gelen teknoloji şirketi, güncellenen geliştirici yönergelerine göre, ABD’deki uygulama geliştiricilere, uygulama içi satın almalar için dış web sitelerine yönlendirebilecekleri bağlantılar sunacaklarını açıkladı.

Bu değişiklik, Apple’ın alternatif ödeme yöntemlerine yönlendirmek için geliştiricilere izin verilmesini gerektiren bir alt mahkeme kararını yeniden gözden geçirmeyi reddeden Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi’nin ardından kısa süre sonra geldi. Yeni düzenleme yalnızca ABD App Store’undaki iOS ve iPadOS uygulamaları için geçerli ve geliştiriciler, App Store üzerinden yapılmayan uygulama içi satın alımlar için hâlâ bir komisyon ödemek zorunda.

Apple, yeni kurallar altında bile ödemelere sıkı kontrolünü sürdürmeye devam edecek gibi görünüyor. Apple’ın destek sayfasına göre, geliştiricilerin yeni kuraldan yararlanabilmeleri için öncelikle Apple’dan onay alması gerekecek ve uygulama yapımıcılara alternatif ödeme yöntemleri hakkında kullanıcıları yalnızca belirli yollardan haberdar etmelerine izin verilecek. Örneğin, şirketin geliştiricilere yönelik yönergesine göre, bağlantılar yalnızca uygulamada tek bir defa ve yalnızca “tek, özel bir konumda” gösterilebilir. Uygulama yapımıcılara ayrıca, uygulama içi pop-up’larda veya App Store listelemelerinde dış ödemelerden bahsetmeleri yasaklanıyor.

Apple Geliştiricilerden Dış Satın Alımlar İçin Komisyon Talep Edecek

Ayrıca, şirket resmi olarak geliştiricilerden, App Store dışında yapılan alımlar için komisyon talep ettiğini belirtti. Bu komisyon, küçük işletmeler programının bir parçası olan geliştiriciler için %12, daha büyük geliştiriciler için ise %27 olarak belirlendi. Ancak, 9to5Mac‘in belirttiği gibi, şirketin bu şartları uygulamada bazı zorluklarla karşılaşabileceği söylenebilir.

Mahkeme belgelerinde, şirket bu ücretleri toplamanın “son derece zor ve birçok durumda imkansız” olduğunu savundu. Ancak, şirket geliştiricilere yönelik mesajlaşmasında geliştiricilerin herhangi bir işlem gerçekleştirmemeleri durumunda bile aylık raporlar göndermek zorunda olduklarını ve şirketin kayıtlarını denetleme hakkına sahip olduğunu söylüyor.

Bununla birlikte, bu değişiklik, Apple için önemli bir ödün. Şirket, App Store kurallarını bazen despotik ve keyfi olarak gören geliştiriciler tarafından uzun süredir eleştiriliyordu. Geliştiricilerin kullanıcılara alternatif (ve genellikle daha ucuz) ödeme yöntemleri hakkında iletişim kurmalarını engelleyen şirket kuralı, 2021’deki Epic ve Apple davasının merkezi bir noktasıydı. Şirket daha önce söz konusu dava ve geliştiricilerden gelen sonraki bir toplu dava sonrasında bazı kuralları gevşetmişti. Apple ayrıca Hollanda’da bulunan tanışma uygulamalarının alternatif ödeme seçenekleri sunmalarına izin veriyor.

Apple’ın App Store politikalarına önceden takılmış bazı yüksek profilli geliştiriciler, şirketin son değişikliklerine keskin bir eleştiri getirdi. Epic’in CEO’su Tim Sweeney, bir gönderisinde bunu “kötü niyetli bir ‘uyum’ planı” olarak nitelendirdi ve %27’lik ücreti “rekabete aykırı” olarak nitelendirdi ve “Apple’ın kendi ‘korkutma ekranını’ kullanarak rakip ödeme işlemcilerinin önünü kesmeye çalışacağını” söyledi. Ek olarak, Epic’in değişikliklere Yargı Mahkemesi’nde hukuki bir meydan okuma başlatacağını ekledi.

Apple’ın ödeme politikaları üzerinden şirketle açıkça mücadele etmiş olan Hey email uygulamasının kurucu ortağı David Heinemeier Hansson da değişiklikleri eleştirdi. X’te yazdığı bir gönderide “Apple, Epic’in davasında elde ettiği tek zaferi öylesine zehirleyecek ki, kimse bunu kullanmayı aklından bile geçirmeyecek.” dedi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER