Teknoloji

Apple App Store içinde liste dışı uygulamalar için kapı açıyor

ios 17.2

Apple bundan böyle geliştiricilerin yalnızca doğrudan bağlantıya sahip kullanıcıların erişebileceği, App Store üzerinden listelenmemiş uygulamaları dağıtmasına izin verecek.

Liste dışı uygulamalar herkes tarafından arama sonuçları, App Store kategorileri, çizelgeler veya öneriler aracılığıyla keşfedilemeyecek. Bunlar özellikle Apple İşletme Yönetimi veya Apple Okul Yönetimi aracılığıyla sistem yöneticileri tarafından kullanılabilir.

Apple, listelenmemiş uygulamaların özel bir etkinlikteki konuklar, bir kuruluşun üyeleri, araştırma çalışması katılımcıları veya belirli bir çalışan grubu gibi sınırlı sayıda kişi barındıran kitleler için ideal olduğunu belirtiyor. Bir uygulamayı liste dışı yapmak ve bir bağlantı elde etmek için geliştiricilerin önce Apple’a bir istek göndermesi gerekiyor.

Bununla birlikte, yalnızca Apple İşletme Yönetimi veya Apple Okul Yönetimi’nde özel olarak indirilmek üzere onaylanan uygulamalar, geliştiricilerin bazı ek adımlar atmasını gerektiriyor. Apple, geliştiricilerin App Store’da yeni bir uygulama kaydı oluşturmaları ve uygulama dosyasını yüklemeleri ve ardından dağıtım yöntemini Genel olarak ayarlamaları gerektiğini söylüyor. Uygulamaları zaten herkese açık olan geliştiriciler, ek adımlar olmadan istek gönderebilirler.

Apple isteği onayladıktan sonra, uygulamanın dağıtım yöntemi “Liste Dışı Uygulama” olarak değişecek ve aynısı, o uygulamanın güncellenmiş sürümleri için de geçerli olacak. Uygulama, App Store’da zaten mevcutsa, şu anda liste dışı olan uygulamanın bağlantısı aynı kalacaktır. Ayrıca, listelenmemiş uygulamaların nihai dağıtıma hazır olması gerektiğini ve Apple’ın henüz beta veya yayın öncesi durumda olan hiçbir uygulamayı onaylamayacağını belirtmek de önemlidir.

Başlangıçta geliştiricilerin uygulamaları Apple tarafından resmi olarak incelenmeden önce test etmeleri ve dahili olarak dağıtmaları için uygulamaya konulan Developer Enterprise Program kapsamındaki benzer bir politika, kötü oyuncuların programı Apple’ın zorlu güvenlik gereksinimlerini atlatmak için kullanmasıyla sonuçlandı. Bu durum, iPhone’lara kolayca yüklenebilecek korsan oyunların, kumarın ve porno uygulamalarının gölgede kalmasına neden oldu. Listelenmemiş uygulamalar için inceleme sürecinin ne kadar titiz olacağı belli değil, ancak Ars Technica, bunun yalnızca sınırlı bir kitleye sahip uygulamalar için özel olacağını belirtiyor.

Apple’ın App Store için getirdiği listelenmemiş uygulamalar seçeneği akıllara YouTube’un çeşitli videolar için sunduğu liste dışı video seçeneğini getiriyor. Bu seçenek, videonun gizli olmamasına rağmen hiçbir yerde görünmemesini, sadece bağlantı aracılığıyla izlenebilmesini mümkün kılıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER