Teknoloji

Apple App Store’daki her hareketinizi izliyor olabilir

ios 17.2
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Gizliliği bir insan hakkı olarak gören Apple, platformlarında reklam gösterme fikrine uzun süre boyunca sıcak bakmamıştı. Ancak App Store’da reklam gösteriminin başlamasıyla birlikte şirketin gizlilik konusundaki yaklaşımının da değişebileceğinden endişe ediliyor. İki geliştirici ve bir grup güvenlik araştırmacısı, Apple App Store ile ilgili bu endişeleri körükleyecek bir durumu ortaya çıkardı.

Kendilerine “Mysk” adını veren ve iki geliştiriciyle güvenlik araştırmacılarının oluşturduğu bir grup, App Store’da daha fazla reklam gösterimiyle ilgili endişeleri dile getirdi. Geliştiriciler, iOS’in kullanıcıların App Store’daki detaylı etkileşim kaydını Apple’a gönderdiğini iddia etti.

Twitter’dan paylaşılan video, iOS’in Apple’a gönderdiği kullanıcı verileri arasında ekranda dokunulan yerlerin de olduğunu gösteriyor. Bu bilginin Apple’a bir JSON dosyası aracılığıyla gerçek zamanlı şekilde iletildiği belirtildi.

Geliştiricilere göre, Apple App Store’daki kullanıcı hareketlerini 2021’in mayıs ayında yayınlanan iOS 14.6’dan bu yana izliyor. Şirket Uygulama Takibi Şeffaflığı özelliğini bundan bir ay önce iOS 14.5 güncellemesiyle kullanıma sunmuştu.

Apple App Store iddiaları hakkında açıklama yapmadı

Apple’ın bu veriyi nasıl kullandığı konusunda resmi bir açıklama yapılmış değil. Ancak şirketin App Store’da dolaşan kullanıcıların hareketlerini yakından takip ettiği anlaşılıyor. App Store’da reklam gösteriminin başlamasından bu yana geliştiricilerin reklamlarının performansıyla ilgili bazı verilere ulaşabildiğini ve şirketin topladığı verilerin de bununla ilgili olabileceğini belirtmekte fayda var.

Apple App Store üzerinde topladığı verileri üçüncü taraflarla paylaşmadığını belirtse de, şirketin bu şekilde veri elde etmesinin tartışmalı bir durum olduğu söylenebilir. Zira Apple’ın üçüncü tarafların iOS kullanıcıları takip etmesinin önüne koyduğu engeller, Google ve Meta’nın reklam platformlarını ciddi anlamda etkilemişti. Mysk’e göre, App Store verileri Kişiselleştirilmiş Reklamlar seçeneği kapatılsa bile Apple’a gönderiliyor.

İLGİLİ HABERLER