Teknoloji

AB Dijital Pazarlar Yasası ile Apple iPhone’u alternatif uygulama mağazalarına açmak zorunda kalabilir

ios 17.2

Apple, AB tarafından yakın zamanda açıklanan mevzuat uyarınca, kullanıcıların App Store dışından uygulama yüklemelerine izin vermek zorunda kalacak gibi görünüyor. Bu şart, birliğin bu hafta içinde imzalanmaya bir adım daha yaklaşan, geniş kapsamlı Dijital Pazarlar Yasası (DMA) için başlangıç aşamasındaki teklife dahil edilmişti. Bir AB temsilcisi, hükmün hâlâ tasarıya dahil olduğunu doğruladı.

Avrupa Komisyonu sözcüsü Johannes Bahrke, The Verge sitesine bir e-postayla yaptığı açıklamada, “Bir akıllı telefonun sahibinin onu nasıl kullanacağını seçme özgürlüğüne sahip olması gerektiğine inanıyoruz” dedi. “Bu özgürlük, akıllı telefonunuzdaki alternatif uygulama kaynaklarını seçebilmeyi içerir. DMA ile bir akıllı telefon sahibi, akıllı telefonlarında varsayılan uygulama mağazasının güvenli ve güvenli hizmetlerinden yararlanmaya devam edebilecek. Bunun da ötesinde, eğer bir kullanıcı isterse, DMA bir akıllı telefon sahibinin diğer güvenli uygulama mağazalarını da seçmesine izin verecek.”

Bu durumda Apple gibi uygulama mağazası sahipleri, platformunda üçüncü taraf mağazalara izin vermenin yanı sıra, kullanıcıların üçüncü taraf kaynaklardan uygulama yüklemesine, yani elle yükleme yöntemine ve geliştiricilerin Apple’ın ödeme sistemlerini kullanmadan App Store’dan yararlanmasına izin vermek zorunda kalacak.

DMA henüz Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanmadı ve yasalaşmadı. Ancak fazla sorun yaşamadan onaylanması bekleniyor. Bu, DMA’nın bu yılın ekim ayında yürürlüğe gireceği anlamına gelebilir. AB üye devletleri daha sonra AB yasasını ulusal hukuka tam olarak nasıl yorumlayacaklarını seçebilecekler.

Geçmişte Apple, platformunun güvenliğini tehlikeye atacağını savunarak iPhone’a uygulamaların elle, alternatif yöntemlerle yüklenmesine şiddetle karşı çıkmıştı. Apple tarafından geçen yıl yayınlanan bir raporda, “Yan yüklemeye izin vermek iOS platformunun güvenliğini düşürür ve kullanıcıları yalnızca üçüncü taraf uygulama mağazalarında değil, aynı zamanda App Store’da da ciddi güvenlik risklerine maruz bırakır” ifadeleri yer almıştı. Tim Cook da, manuel olarak uygulama yüklemenin iPhone’un güvenliğini yok edeceğini savunmuştu.

AB, Apple’ın güvenlik endişelerinin, seçimleri kullanıcıların ellerine vererek, onların cihazlarının ayarlarında seçim yapmalarına ve uygulamaları nereden rahatça yükleyebileceklerini seçmelerine izin vererek azaltılabileceğini düşünüyor. Google, üçüncü taraf kaynaklardan uygulama indirmeye izin vermek için kullanıcının elle açması gereken bir ayarı, her bir uygulama için Android’de sunuyor.

Apple, The Verge’e yaptığı açıklamada, DMA’nın bazı hükümlerinin kullanıcıları için gereksiz gizlilik ve güvenlik açıkları yaratacağınıdan, ayrıca büyük miktarda yatırım yaptığı fikri mülkiyet için ücret almalarını yasaklayacağından endişe duyduğunu söyledi.

İLGİLİ HABERLER