Teknoloji

Apple, Amazon’daki ürün sayfalarını rekabetçi reklamlardan arındırıyor

apple amazon

Apple, Insider haberine göre, iPhone, iPad, MacBook ve diğer ürünlerinin sayfalarından rakip markaların reklamlarını kaldırmak için Amazon ile bir anlaşma yaptı. Bu anlaşma, Apple cihazlarının arama sonuçlarını ve ürün sayfalarını rakiplerinkinden daha temiz hale getiriyor.

Amazon, Apple ürünleri için yapılan arama sonuç sayfalarında rekabet eden ürünleri hala listeliyor, ancak üstte, altta ve sonuçlar arasında yer alan reklamları sınırlıyor. Örneğin, Amazon’da iPhone 15 araması yaptığınızda, sayfanın en üstünde ve en altında yalnızca bir Apple ürünü içeren iki reklam bannerı göreceksiniz. Buna karşılık, Samsung Galaxy S23 gibi rakip cihazlar için yapılan aramalarda, sonuç sayfasında diğer ürün ve hizmetler için reklamlar yer alıyor.

Apple’ın ürün sayfalarındaki temizliğin kaynağı, Insider’a göre, şirketin 2018’de Amazon’da ürünlerini satmak için yaptığı bir anlaşmadan kaynaklanıyor. ABD Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi tarafından daha önce yayınlanan bir e-postada, Amazon’un eski perakende şefi Jeff Wilke, “Apple’ın arama veya detay sayfalarında rekabetçi markalara satış yönlendirmek istemediğini anlıyoruz… Ürün detay sayfalarında, Apple’ın Apple olmayan ürünleri öneren herhangi bir ürün yerleştirmesi görmek istemediğini anlıyoruz,” demişti.

Apple’dan The Verge’e yapılan açıklamada, belirli Apple sorgularında ilgili alanlarda reklamcılığın sınırlandığı doğrulandı. Ancak, Apple’ın Amazon’a bu reklam alanı için ödeme yapıp yapmadığı veya ne kadar ödediği hâlâ belirsiz. Sonuçta, Wilke’nin Amazon’a yazdığı e-postada, “Apple’ın bu yerleştirmeleri satın alması veya Amazon’a kaybedilen reklam gelirleri için tazminat ödemesi gerekecek.” denmişti.

Federal Ticaret Komisyonu’nun Amazon’a karşı açtığı antitröst davasında, şirketin pazar yerindeki “çöp” reklamlarından bahsedilerek, bu reklamların “müşteri hizmetlerini kötüleştirmesine rağmen milyarlarca dolar kazandırdığı” belirtiliyor. Bu reklamlardan çoğunlukla kaçınarak, Apple, Amazon’daki diğer perakendecilere göre bir avantaj elde edebilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER