Teknoloji

Apple alternatif ödeme sistemlerinden yüzde 27 pay alacak

ios 17.2
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple, Hollanda’da yasal zorunluluk gereği çöpçatanlık uygulamalarında alternatif ödeme sistemlerinin kullanımına izin verecek. Bu karara itiraz eden şirket, bir taraftan da uygulayacağı sistemle ilgili detaylar paylaşıyor.

Apple’ın paylaşımı, şirketin azaltılmış komisyon yapısını gösteriyor. Şirket, App Store’da yer alan uygulamalarda yapılan satın alımlardan yüzde 30’luk bir komisyon kesintisi yapıyor. Hollanda’daki yapıda, alternatif ödeme sistemlerinden yüzde 27 oranında komisyon alınacağı görülüyor.

Hollanda’da çöpçatanlık sitelerinin uygulama içi akış veya başka web sitelerine verilen bağlantılarla alternatif ödeme sistemlerine izin vermesi gerekiyor. Bu özellikten faydalanmak isteyen uygulamaların kodlarında özel ayarlamalar yapması ve kullancıyı yönlendirmeden önce bir Apple API’ını aktif hâle getirmesi isteniyor.

Apple’ın yüzde 27’lik komisyon politikasının çöpçatanlık uygulamalarını tatmin edeceğini söylemek pek mümkün değil. Şirketin kendi ödeme sisteminin uygulamalara entegre edildiği bir ortamda, sadece yüzde 3’lük fark için alternatif bir ödeme sistemi yerleştirmek makul görünmüyor. Ancak şirket bunun kullanıcı tarafından ödenen bedel üzerinden yapıldığının altını çiziyor.

Geliştiricilerin her ay satış raporlarını Apple’a göndermesi de zorunluluklar arasında yer alıyor. Şirket, geliştiricilerin faturaların gönderilmesinden sonra 45 gün içinde ödeme yapmasını istiyor.

Apple, ekstra detayları Hollanda’nın kestiği haftalık 5 milyon avro cezadan kaçmak için vakit kaybetmeden paylaşmış gibi görünüyor. Alternatif ödeme sistemi uygulamasının nasıl bir seyir izleyeceğini anlamak için biraz daha beklemek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER