Teknoloji

Apple Almanya’da iPhone 7 ve 8 satışına yeniden başladı

apple almanya iphone 8 plus
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

iPhone 7, 7 Plus, 8 ve 8 Plus modelleri Almanya’da yeniden satışa çıktı. Ocak ayının başlarında bir patent anlaşmazlığı Apple’ın bu ülkede söz konusu telefonların satışını askıya almasına neden olmuştu.

Apple, konuyla ilgili olarak yayınladığı açıklamada, Almanya’daki müşterilerin tüm iPhone modellerine yeniden erişebilmesine sağlamak amacıyla, Almanya’da sattıkları telefonlarda Intel yongalarını kullanmayı durdurmaktan ve bunun yerine Qualcomm yongalı telefonlar satmaktan başka seçenekleri olmadığını söyledi.

Şirket Çin’de de benzer bir durumla karşılaşmış, orada sorunun etrafından yazılımla dolaşmayı tercih etmişti. Bu ülkedeki telefonlar için çıkan bir yazılım güncellemesi satış yasağına neden olan patenti ilgilendiren bazı animasyon ve arayüz unsurlarını değiştirmişti. Bunun da öncesinde Qualcomm, mahkemeden ihtiyati tedbir kararı çıkarmıştı ve bu durum bazı eski iPhone modellerinin ülkede satılmasına engel getirmişti.

Apple’ın Qualcomm ile Almanya’da yaşadığı anlaşmazlık, her iki şirket arasında dünya çapında sürmekte olan hukuk savaşının sadece bir parçasını oluşturuyor. ABD ve Çin’de de görülmeyi bekleyen bazı davalar bulunuyor. Anlaşmazlık, 2017’nin başlarına, Apple’ın Qualcomm’a açtığı ve şirketi modem yongaları için uyguladığı haksız fiyatlandırma nedeniyle şikayet ettiği davaya dayanıyor.

Apple’ın açıklamasının Türkçeleştirilmiş hâli aşağıda yer alıyor:

“Qualcomm, Apple’ı zorba taleplerine boyun eğdirmek için ürünlerimize karşı ihtiyati tedbir uygulamalarını kullanmaya çalışıyor. Birçok durumda, Apple ve diğer endüstri oyuncularını taciz etmek için satın aldıkları veya hücresel teknolojilerle ilgisi olmayan patentleri kullanıyorlar.

Tüm iPhone modellerinin Almanya’daki müşterilere tekrar ulaşılabilir olmasını sağlamak için, Intel çiplerini kullanmayı bırakmaktan ve telefonlarımızı Almanya’da Qualcomm çipleri ile göndermekten başka seçeneğimiz yok. Qualcomm, rekabeti ellerinden geldiğince ortadan kaldırmak, tüketicilere zarar vermek ve sektörün yenilikçiliğini boğmak için çalışıyor.

İnovasyon için her zamanki gibi kararlıyız ve doğru olan için savaşmaya devam edeceğiz.”

İLGİLİ HABERLER