Teknoloji

Apple akustik görüntüleme ile parmak izi tarayıcısını ekran altına taşıyabilir

apple akustik goruntulemeHenüz iPhone 7s, iPhone 7s Plus ve iPhone 8 resmiyet kazanmadı. Ancak gelecek nesil iPhone’lara dair öngörüler de şimdiden etrafta dolaşmaya başladı. Apple akustik görüntüleme yardımıyla gelecek nesil iPhone’larda parmak izi tarayıcısını ekranın altına taşımayı başarabilir. Şirketin ABD Patent ve Marka Ofisi’ne yaptığı son başvuru, bu hedefe yönelik bir teknolojinin geliştirildiğini gösteriyor.

Patent dosyasında yeni sensörün parmak izine doğrudan optik erişime ihtiyaç duymayacağı ve akustik dönüştürücüyle birlikte ekran camının altına yerleştirilebileceği görülüyor. Cihazın alt kısmına yerleştirilecek akustik dönüştürücü kümesiyle piezoelektrik sinyallerin cihazın üst tarafına gönderilebileceği ve dönen dalgaların da gerçek parmak izi taraması için kullanılabileceği söyleniyor.

Parmağın üzerindeki küçük çıkıntılar ve parmak derisindeki açıklıkların sahip olduğu farklı akustik sınırlar, kişiye özel bir akustik desen oluşturabiliyor. Elektriğe dönüştürülen bir nabız, kullanıcıların cihazları tarafından tanınması için kullanılabiliyor.

Ancak gerçek anlamda bu şekilde işleyecek bir sistemin inşasında çeşitli zorluk ve kısıtlamalar bulunuyor. Piezoelektrik bileşenlerin yüksek voltajda çalışması ve ani voltaj yükselmelerine yol açabilmesi, göz önüne çıkan ilk problemler oluyor. Apple’ın bu sorunun üstesinden gelmek için entegre dönüştürücü kontrollerinden yararlanacağı ve böylelikle dönüştürücülerin farklı modlarda bağımsız olarak işleyebileceği belirtildi.

Apple akustik görüntüleme teknolojisini önümüzdeki yıl iPhone’a yerleştirebilir

Apple’ın bu yıl piyasaya süreceği iPhone 8’de parmak izi tarayıcısını ekranın altına yerleştirmek için çalıştığına dair iddialar daha önce gündeme gelmişti. Ancak son haberler şirketin bu çabasından vazgeçtiğini ve tercihini yüz tanıma teknolojisinden yana kullanacağını gösteriyor. Apple’ın akustik görüntüleme teknolojisinden yararlanarak parmak izini gelecek yıl itibarıyla ekran altına taşıması muhtemel görünüyor.

İLGİLİ HABERLER