Teknoloji

Apple akıllı telefon pazarının zirvesini Samsung’dan almış olabilir

iphone-6-plus-inceleme-00003

2015 mali yılının ilk çeyreğinde rekor bir kâr açıklayan Apple, başarılı performansı sayesinde “Dünyanın en büyük akıllı telefon üreticisi” unvanını da Samsung’un elinden almışa benziyor. Geride kalan çeyrekte Apple 74.5 milyon iPhone sattığını açıklarken, Samsung toplam 95 milyon cep telefonu sattığını duyurdu ve bu telefonların 71 ila 75 milyonunun akıllı telefon kategorisine girdiğini belirtti.

Apple’ın muazzam performansı ve Samsung’un açıkladığı toplam satış rakamı değerlendirildiği zaman ise akıllara Apple’ın akıllı telefon pazarında Samsung’u geride bırakıp bırakmadığı sorusu geldi. Güney Koreli şirket tam rakamları vermediği için bu konuda kesin bir yargıda bulunmak mümkün olmazken, analistler ve sektör uzmanları mevcut veriler ışığında tahminlerde bulunmakla yetiniyor.

Kimi analistler iki şirketin akıllı telefon pazarında başabaş seyrettiğini belirtirken, bazıları da Apple’ın üstünlüğü ele aldığını ifade ediyor. Apple’ın zirveye yerleştiğini söyleyen araştırma şirketlerinden biri olan Counterpoint Research, Samsung’un toplam akıllı telefon sevkiyatının 73.8 milyonda kaldığını iddia ediyor. Strategy Analytics ise her iki şirketin de geride kalan çeyrekte 74.5 milyon akıllı telefon sattığını öne sürüyor.

Tarafların sevkiyat rakamlarının aynı seviyede olduğu kabul edilse bile, kazananın Apple olduğunu söylemek mümkün. Geçtiğimiz çeyrekte rekor sayıda iPhone satan şirketin bu rekoru ortalama satış fiyatını 50 dolar daha yukarı çekerek kırması tabloyu Apple adına daha anlamlı hâle getiriyor.

İLGİLİ HABERLER