Araştırma şirketleri IDC ve Canalys‘in verilerine göre, Apple akıllı telefon pazarında Samsung’u solladı ve 2023’ü zirvede tamamladı. IDC verilerin henüz kesinleşmediğini belirtse de, Canalys’in de benzer bir sonuç açıklaması verilerin doğruluk ihtimalini kuvvetlendiriyor.

IDC’nin verilerine göre, Apple 2023 boyunca 234.6 milyon akıllı telefon sevkiyatı gerçekleştirdi. Samsung’un toplam sevkiyat sayısı ise 226.6 milyonda kaldı. Bu iki şirketi sırasıyla 145.9 milyon, 103.1 milyon ve 94.9 milyon akıllı telefon sevkiyatıyla Xiaomi, Oppo ve Transsion takip ediyor.

IDC, Samsung’un 2010’dan bu yana ilk kez zirveden düştüğüne dikkat çekiyor. O zamanlarda Apple akıllı telefon pazarında ilk beşte bile değildi. Listenin zirvesinde Nokia yer alırken, Nokia’yı Samsung, LG, ZTE ve BlackBerry takip ediyordu.

IDC’nin araştırma direktörü Nabila Popal, sonuçları şu sözlerle değerlendirdi: “Apple, her yıl pozitif büyüme gösteren ilk 3’teki tek oyuncu olmakla kalmıyor, aynı zamanda ilk kez her yıl 1 numaraya yerleşiyor. Apple’ın süregelen başarısı ve dayanıklılığı büyük ölçüde, agresif takas teklifleri ve faizsiz finansman planlarıyla desteklenen, şu anda pazarın yüzde 20’sinden fazlasını temsil eden premium cihazların artan eğiliminden kaynaklanıyor.”

IDC, Apple’ın Samsung’u zirveden düşürmede önemli bir rol oynadığını belirtmesine rağmen; Samsung aynı zamanda Huawei, OnePlus, Honor ve Google gibi diğer Android üreticilerinin de yoğun rekabetiyle karşılaştı.

Huawei, Apple’ın Çin’deki büyümesi için sorun olabilir

Ancak bu şirketlerin meydan okuduğu yalnızca Samsung değil. Canalys, Huawei’nin “gelişen gücünün” Apple’ın Çin pazarındaki büyümesi için de bir sorun olabileceğini belirtiyor. Geçtiğimiz yıl, Huawei’nin ABD yaptırımlarının üstesinden gelmeyi başardığı ve Çinli çip üreticisi Semiconductor Manufacturing International Corp.’tan (SMIC) 5G hız kapasitesine sahip Mate 60 Pro akıllı telefonuna gelişmiş bir 7nm işlemci eklemeyi başardığına dair haberler de etrafta dolaşıyor.

Apple’ın zirvesine yerleştiği akıllı telefon pazarı 2023’te 2022’ye kıyasla küçülse de, pazarda toparlanma emareleri de görülüyor. 2023’ün son üç ayında IDC verilerine göre yüzde 8.5, Canalys verilerine göre ise yüzde 8 oranında sevkiyat artışı kaydedildi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER