Teknoloji

Apple akıllı telefon pazarında ikinci sırayı geri aldı

iphone 12

Counterpoint Research ve Canalys‘in yeni araştırma raporlarına göre Apple, 2020’de dünyanın en çok satan ikinci akıllı telefon üreticisi konumunu geri kazandı ve Huawei’yi geride bıraktı. Counterpoint’e göre Samsung, sevk edilen akıllı telefon sayısı açısından hâlâ lider satıcı iken Xiaomi, Oppo ve Vivo sonraki üç sırayı aldı.

Aynı araştırma analistleri, 2019’da Huawei’nin Apple’ı geride bırakarak ikinci sırayı aldığını bildirmişlerdi. Ancak o zamandan beri, ABD’nin ticari yaptırımları Huawei’yi çok etkiledi. Counterpoint’e göre, Çinli şirketin akıllı telefon sevkiyatları 2020’de 2019’a kıyasla yüzde 21 daha düşük seyretti. Huawei, yılın dördüncü çeyreğinde ilk beş arasında yer almıyordu. Canalys, Huawei’nin altı yıl sonra ilk kez ilk beşe giremediğini kaydetti.

Huawei, Çin’deki yurt içi satışları sayesinde (2019’da telefonlarının yüzde 70’ini bu bölgede sattığı bildirildi) genel olarak üç numaralı noktayı hâlâ elinde tutabilmiş olsa da, 2020 yılı ile 2019 karşılaştırıldığında Xiaomi uluslararası pazarda genişleme fırsatını yakaladı ve sevkiyatlarını yüzde 17 oranında artırdı. Bununla birlikte, 2020’de en hızlı büyüyen akıllı telefon markasının, 2019’a göre yüzde 65 daha fazla telefon satan Realme olduğu bildirildi.

canalys araştırma raporu

Apple’ın kazancı daha mütevazı seviyede oldu. Counterpoint Research’e veya Canalys’e bakmanıza bağlı olarak yıldan yıla yüzde 3 veya 5 artış görülüyor. Canalys, Apple’ın geçen yılın dördüncü çeyreğinde şimdiye kadarki en çok iPhone’u sattığını belirtiyor.

counterpoint research 2020 akıllı telefon pazar payı sıralaması

Hâlen dünyanın en çok satan akıllı telefon üreticisi olmasına rağmen, her iki rapor da Samsung’un akıllı telefon işinde pazar payı kaybettiğini gösteriyor. Hem Canalys hem de Counterpoint, sevkiyatlarının 2020’de, 2019’a kıyasla yüzde 14 düştüğünü söylüyor. İkinci sıradaki Apple’ın önünde hâlâ yaklaşık 50 milyon akıllı telefon var, ancak boşluk daralmakta gibi görünüyor. Counterpoint, Güney Koreli elektronik devinin pazarın üst ucunda Apple ile ve orta seviyede Çinli üreticilerle sıkı bir rekabetle karşı karşıya olduğunu söylüyor.

Genel olarak, akıllı telefon pazarının tamamının 2019’a kıyasla düşüş gösterdiği de belirtiliyor. Canalys, sevkiyatların yüzde 7 düştüğünü söylerken Counterpoint ise yüzde 10 ile daha büyük bir düşüş bildiriyor. Counterpoint, düşüşten salgını ve eve kapanmaları sorumlu tutuyor, ancak sevkiyatların yılın ikinci yarısında toparlanmaya başladığına da dikkat çekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER