Teknoloji

Apple akıllı telefon pazarında 2017’nin son çeyreğini zirvede kapattı

iphone x

apple akilli telefonApple ve Samsung, uzun süredir akıllı telefon pazarının zirvesinde yer alıyor. Bu iki şirketin ilk iki basamaktaki yeri sabit kalsa da, zirvenin sahibi çeyrekten çeyreğe değişiklik gösterebiliyor. IDC’nin verilerine göre, 2017’nin son çeyreğinde Apple akıllı telefon pazarının zirvesine yerleşirken, Samsung da en büyük rakibinin hemen arkasında ikinci sırada yer aldı.

Ancak oluşan tablonun Apple adına bir zafer olduğunu söylemek kolay değil. Küresel akıllı telefon pazarı, 2016’nın son çeyreğine göre yüzde 6.3 oranında küçüldü. Dolayısıyla Cupertino merkezli şirket için ortada tozpembe bir tablonun olmadığını belirtmek gerekiyor.

Akıllı telefon pazarı için “hem dinamik hem de kısır” şeklinde bir tanımlama kullanmak yanlış olmayacaktır. Pazarın en tepesinde yer alan iki şirket kendi aralarında yer değiştirirken, takipçileri arasında da sıkı bir rekabet yaşanıyor. 2017’nin son çeyreğinde zirve Apple’ın olurken, IDC bu durumda Apple’ın üç yeni iPhone modelini piyasaya sürmesinin etkili olduğuna dikkat çekiyor. IDC’nin verilerine göre, Apple bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla 1 milyon az telefon satmasına rağmen akıllı telefon pazarının zirvesine yerleşti. 2017’nin son çeyreğinde Cupertino merkezli şirketin pazar payı yüzde 19.2 oldu.

Apple’ın hemen arkasında yer alan Samsung ise 2017’nin son üç ayını yüzde 18.4 pazar payıyla tamamladı. İlk 5’teki şirketler arasında bir önceki yıla kıyasla sevkiyat düşüşü yaşamayan tek üretici ise Xiaomi oldu. Xiaomi, bir önceki yıl yüzde 3.3 olan pazar payını yüzde 7’ye çıkarttı. Bir diğer Çinli üretici Huawei’nin aksine ABD yerine Hindistan ve Rusya gibi pazarları zorlayan Xiaomi, bu tercihinin karşılığını almış gibi görünüyor.

Apple ve Xiaomi’nin kazançlarına rağmen, akıllı telefon sektörü için 2017 genel olarak zorlu geçti. 2016’nın son üç ayında toplam 430.7 milyon telefon sevkiyatı yapılırken, 2017’de bu sayı 403.5 milyonda kaldı. 2017’nin genelinde ise pazar 2016’ya kıyasla yüzde 1 oranında küçüldü.

Apple akıllı telefon pazarındaki küçülmenin nedenlerinden biri mi?

Apple akıllı telefon pazarının zirvesinde yer alsa da, 2017’de pazarda yaşanan küçülmede rol oynayan oyuncular arasında da gösteriliyor. IDC, Apple ve Samsung’un iPhone X ve Galaxy Note 8 gibi modeller için belirlediklerin fiyatların akıllı telefonlar için “ihtiyaç değil lüks” algısını oluşturduğuna ve bunun da satışları olumsuz yönde etkilemiş olabileceğine dikkat çekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER