Teknoloji

Apple’dan akıllı ev sistemleri için yeni bir çözüm

apple yapay zekâ

Apple, akıllı ev cihazlarını kolaylıkla tespit edebilecek ve bunları içlerinde bulundukları odanın koşullarına göre otomatik olarak ayarlayabilecek bir sistem için patent başvurusunda bulundu.

Apple’ın da patent dosyasında belirttiği gibi, hâlihazırda çok sayıda iyi akıllı ev cihazı ve teknolojisi mevcut. Ancak farklı kablosuz protokolleri ve üreticiler arasındaki cihaz uyumsuzluğu gibi sebeplerden ötürü bu cihazların konfigürasyonunda sıkıntılar yaşanabiliyor. Apple’ın patenti için başvurduğu sistem, söz konusu sıkıntıları ortadan kaldırmayı vadediyor.

Apple’ın sistemi teorik olarak şu şekilde işliyor: Eğer yemek odanıza bir akıllı aydınlatma düğmesi koyduysanız, sistem bu düğmeyi otomatik olarak algılayacak ve akıllı düğme, iPhone’daki Ev uygulamasında tanımlanmış biçimde gösterilecek.

Apple’ın patent dosyası, bu teknoloji için “ev sahibi birimi” olarak işleyecek bir sistem tanımlıyor. Bu birim, eve yerleştirilen diğer birimleri de algılıyor ve otomatik olarak bir kat planı oluşturuyor. Kat planında evdeki koltuklar ve hatta hareket eden insanlar bile gösterilebiliyor. Sistem bunun için Uçuş Süresi (ToF) sensöründen yardım alarak odanın üç boyutlu derinlik verilerini elde ediyor. Birimler arasındaki bağlantı ise ultra geniş bant vericilerle sağlanıyor. Apple’ın 2020’den itibaren iPhone’larda ToF sensörlerine yer vermesi bekleniyor. Ultra geniş bant verici ise yeni U1 yonga sayesinde iPhone 11 ve iPhone 11 Pro’da mevcut durumda.

Apple’ın patent başvurusunda sistemin kullanımı için olası senaryolar da tanımlanıyor. Eğer sistem evin içinde “doğrulanmış” kullanıcılar tespit ederse, bu kişilere akıllı ev fonksiyonlarından beli ölçülerde yararlanma iznini veriyor. Patent dosyasında sistemin işleyişini gösteren bazı şemalar da mevcut.

apple akıllı ev

Apple akıllı ev standartlarının belirlenmesi için Amazon ve Google ile çalışıyor

Bu sistemin hâlihazırda patent aşamasında olduğunu ve kısa süre içinde bir Apple ürününe entegre edilmeyebileceğini belirtmek gerekiyor. Yine de, akıllı ev sistemlerinin gelecekte gelebileceği noktayı göstermesi açısından bu teknolojinin önemli olduğu söylenebilir.

Apple akıllı ev sistemleri için açık kaynaklı bir standart oluşturmak adına Amazon ve Google ile birlikte çalışıyor. Dolayısıyla Apple’ın patenti için başvurduğu ve farklı üreticilerin cihazların birlikte çalışmasını kolaylaştıracak sistemin günün birinde gerçeğe dönüşmesi sürpriz olmayacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER