Teknoloji

AirPods ve diğer kablosuz kulaklıklar giyilebilir ürün pazarına doping yaptı

airpods ve airpods pro ipuçları

Kablosuz kulaklıklar ilk başta biraz dirençle karşılansa da, mobil cihaz sahipleri tarafından artık benimsenmiş gibi görünüyor. IDC tarafından açıklanan son veriler de bu durumu gözler önüne seriyor. Giyilebilir ürün pazarına ilişkin rakamlar, Apple AirPods öncülüğünde kablosuz kulaklıkların yüksek bir satış grafiği yakaladığını gösteriyor.

IDC’nin verilerine göre, giyilebilir ürün pazarı 2019’un üçüncü çeyreğinde 84.5 milyon giyilebilir ürün sevkiyatı gerçekleştirildi. Bu da bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 94.6 oranında bir satış artışının kaydedildiğini gösteriyor.

IDC, satılan ürünlerin neredeyse yarısının “hearables” olarak tanımladığı kablosuz kulaklıklar olduğunu belirtiyor. Kablosuz kulaklık satışlarındaki artışın temel nedeni ise pek çok akıllı telefon üreticisinin 3.5 mm. kablosuz kulaklık jakından vazgeçmiş olması.

IDC’nin giyilebilir ürünler ekibinin araştırma direktörü Ramon T. Llamas, mevcut tabloyu şu sözlerle açıkladı: “Kablosuz kulaklıklar, giyilebilir ürün pazarının yeni gözdesi hâline gelmiş durumda. Bu noktaya gelen yolculuk, bazı akıllı telefon üreticilerinin cihazlarında kulaklık jakı sunmaktan vazgeçmesi ve kullanıcılarını kablosuz kulaklıklara yönlendirmesiyle başladı. Kablosuz kulaklıklar zaman içinde gelişti ve ses deneyimi ekstra özelliklerle biraz daha zenginleştirildi. Kulak içi veya kulak üstü olarak farklı tasarım formatlarının sunulması da, kablosuz kulaklıkların daha geniş kitlelere ulaşmasına yardımcı oldu. Fiyatların zaman içinde 20 dolar seviyesinin altına kadar gerilemesi de, satışları iyiden iyiye artırdı.”

Apple AirPods ve Apple Watch ile pazara öncülük ediyor

Uygun fiyatlı seçeneklerin artması, kablosuz kulaklık satışlarındaki yükselişin önemli sebeplerinden biri. Ancak giyilebilir ürün pazarında üçüncü çeyreğin yıldızı olarak yine Apple öne çıkıyor.

Apple Watch, AirPods ve Beats kulaklıklar gibi “üst sınıf” ürünler sayesinde Cupertino merkezli şirket, giyilebilir ürün kategorisinin yüzde 35’lik kısmını kontrol ediyor. Üçüncü çeyrekte 29.5 milyon giyilebilir ürün sevkiyatı gerçekleştiren Apple’ı 12.4 milyon ürün sevkiyatıyla Xiaomi izliyor. Üçüncü sırada ise 8.3 milyonluk sevkiyat sayısıyla Samsung bulunuyor. Huawei ve Fitbit de giyilebilir ürün sektöründe ilk beşi tamamlayan diğer şirketler oluyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER