Teknoloji

Apple’ın AirPods, Apple Watch ve HomePod ürünlerine ek vergi yolda

apple watch airpods
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

ABD’de Trump yönetiminin getirdiği yeni birtakım ücretler nedeniyle akıllı saatler, fitness takipçileri, akıllı hoparlörler ve Bluetooth kulaklıklara 1 Eylül tarihinden itibaren yüzde 10’luk ithalat vergisi getiriliyor.

Yönetim, aralarında akıllı telefonlar ve dizüstü bilgisayarların da bulunduğu çoğu tüketici elektroniği ürünü için getirilmesi teklif edilen ücretlerin uygulamaya geçirilmesini ertelemeyi planlıyor. 15 Aralık tarihinden itibaren söz konusu ürünler için de ek vergi uygulaması yürürlüğe konulacak.

Vergiler çoğunlukla Apple’ı etkileyecek gibi görünüyor. Apple; HomePod, AirPods ve Apple Watch gibi ürünlerin üretimini Çin’de gerçekleştiriyor. Bu mallar, geçen yıl üreticilerin devlete yardım talebinde bulundukları mektupları göndermesi sonrasında muaf tutulmuştu.  Apple o zamanlar, “ABD şirketlerine ve ABD tüketicilerine zarar veren tarifelerin, Çin’in teknoloji politikalarına ilişkin olarak hükümetin hedeflerini nasıl ilerleteceğini görmek zordur.” şeklinde bir açıklama yapmıştı.

iPhone ve MacBook Pro aralık ayına kadar vergi kapsamına girmeyecek olsa da, gelen ek ücretler Apple’ın mali tablosuna önemli etkide bulunacaktır. Apple CEO’su Tim Cook, şirketin geçtiğimiz mali çeyrek yılın finans tablosunu açıkladıktan sonra gerçekleştirdiği telekonferans görüşmesinde ilginç bir örnek vermişti. Şirketin; servisler, giyilebilir ürünler, ev ürünleri ve aksesuarlarıyla oluşturduğu büyüklüğün bir Fortune 50 şirketinin büyüklüğüne yaklaştığını söylemişti.

Apple, verginin geleceğini neredeyse bir yıl kadar önce biliyordu. Bu nedenle üretimi Çin dışına taşımanın yollarını arıyordu. Şarj aletlerini etkileyen yüzde 10’luk ithalat vergisi artışı çoktan yürürlüğe girmişti. Ancak bu ürünlerin fiyatları değişmemişti. Apple ve tedarikçileri aradaki farkı karşılamıştı. Getirilecek bu ek verginin ABD dışındaki ülkelerde de bir şekilde fiyat artışına neden olup olmayacağını zamanla göreceğiz.

İLGİLİ HABERLER