Teknoloji

Apple veri çalıp Çin’e gönderen uygulamayı Mac App Store’dan çıkardı

apple

Apple, Mac App Store’da Yardımcılar kategorisindeki ücretli uygulamalar arasında bir numaraya yükselen Adware Doctor isimli uygulamayı mağazadan çıkardı. 9to5Mac’te yer alan habere göre, şirket bu kararı uygulamanın kullanıcılarının uygulama verilerini ve tarama geçmişlerini gizlice kaydettiğinin ve bunları Çin’de bulunan bir sunucuya gönderdiğinin anlaşılmasının ardından aldı.

Apple’a konuya ilişkin ilk uyarının geçtiğimiz ay bir güvenlik araştırmacısı tarafından yapıldığı belirtilirken, şirket geçtiğimiz gün itibarıyla harekete geçti. İlk başta meşru bir uygulama gibi görünen App Doctor, çok sayıda beş yıldızlı yorum almış ve şirket tarafından onaylanmıştı. Uygulama, Mac App Store’da Final Cut Pro ve Logic Pro X gibi uygulamalarla birlikte gösterilmişti.

Mac bilgisayarlarda zararlı yazılım taraması yapma ve şüpheli dosyaları kaldırma vaadiyle kullanıcılara sunulan Adware Doctor, Malwarebyte tarafından hazırlanan Adware Medic uygulamasının bir kopyası olarak ortaya çıkmıştı. Apple uygulamanın ismi değiştirilinceye kadar Mac App Store’a girişine izin vermemişti.

Adware Doctor, evrensel erişim talebini bir zararlı yazılım taraması içine gizleyerek diğer uygulamalardan ve süren işlemlerden bilgi toplamış. Uygulamanın Apple’ın teknik soru&cevap bölümünde bulunan kodu kopyalayarak kısıtlamalardan kurtulduğu düşünülüyor. Tarayıcı geçmişine erişen uygulama, bilgisayara indirilen diğer uygulamaların da kaydını tutuyor.

Apple tarafından Mac App Store’dan çıkarılan Adware Doctor uygulamasının gizlice veri aktarımı yaptığı sunucunun da hâli hazırda çevrimdışı olduğu ifade edildi.

İLGİLİ HABERLER