Teknoloji

Apple ABD’de tüketici elektroniği pazarının gelir sıralamasında lider

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

NPD ABD’deki tüketici elektroniği ürünlerinin satışına ilişkin en son verileri yayınladı. Verilere bakıldığı zaman akıllı telefon ve tablet satmayan şirketler için tablonun pek de parlak olmaması dikkat çekiyor. Değerlendirmeye alınan ürün kategorilerinin ilk beşinden sadece akıllı telefon ve tabletlerde bir önceki yıla göre büyüme yaşanmış durumda. Akıllı telefon pazarında 2012 yılında bir önceki yıla göre büyüme oranı yüzde 25 olurken, tablet pazarında bu oran yüzde 43 oldu. Tablet pazarında 2010’dan 2011’e geçişteki büyüme oranının yüzde 135 olduğu düşünülünce büyümede keskin bir yavaşlama yaşandığı düşüncesi akıllara gelse de, bir önceki yıl kaydedilen büyümede iPad 2 sayesinde tabletlerin ana akım pazarına girmesinin sıradışı bir etki yarattığı kesin.

iphone-5-inceleme-000211

İlk beşte yer alan diğer ürün kategorileriyse dizüstü bilgisayarlar, düz panel televizyonlar ve masaüstü bilgisayarlar. Masaüstü bilgisayarların satış geliri yüzde 11 oranında düşerken, dizüstü bilgisayar gelirlerinde yüzde 9’luk bir düşüş yaşandı. Televizyonların satış gelirlerindeki kayıp ise yüzde 7 oldu.

ABD’de tüketicilerin teknolojik ürün alışverişinde paralarını akıllı telefon ve tabletlere harcamak istemesi Apple ve Samsung gibi üreticilerin işine gelmişe benziyor. Tahmin edilebileceği gibi bu iki şirket gelir sıralamasında zirvede yer alıyor. Apple ABD’deki tüketici elektroniği pazarı gelirlerinin yüzde 19.9’unu elinde tutarken, Samsung yüzde 9.3 ile ikinci sırada bulunuyor. Apple ve Samsung 2012’yi başarılı bir biçimde kapatmış olsalar da, ABD tüketici elektroniği pazarında genel anlamda bir gerileme yaşanmış durumda. Mevcut trendlerin sürmesi durumunda akıllı telefon ve tablet işine girmeyen şirketlerin işi önümüzdeki dönemde daha da zor hale gelebilir gibi duruyor.

İlgili >> NPD

İLGİLİ HABERLER