Teknoloji

Apple ABD ekonomisine 5 yılda 350 milyar dolar katkı yapmayı hedefliyor

apple covid-19 satın alma

apple abdApple ABD ekonomisine önümüzdeki 5 yılda 350 milyar dolar katkı sağlama amacıyla hazırladığı planı duyurdu. Şirket bu süreçte hem yeni yatırımlar yapacak hem de yerel şirketlerle üretim ve tedarik konusundaki işbirliklerini genişletecek.

Apple’dan yapılan basın açıklamasına göre, yapılacak yatırımlarda üç alana odaklanılacak: Apple tarafından yapılacak olan doğrudan istihdam, Apple’ın yerel tedarikçi ve üreticilere yapacağı yatırım ve harcamalar ve dijital App Store ekonomisi.

Bu plan, Apple’ın 350 milyar dolar nakit parayı doğrudan Amerikan ekonomisine enjekte edeceği anlamına gelmiyor. Apple’ın söz konusu rakama nasıl ulaşacağı da hâli hazırda tam olarak bilinmiyor. Ancak bu paranın büyük kısmının bileşen satın alımları ve dijital yazılım pazarı üzerinden ekonomiye aktarılması öngörülüyor.

Apple’ın basın açıklamasına göre; söz konusu paranın sadece 75 milyar dolarlık kısmı sermaye harcamaları, üretim yatırımları ve ülkeye getirilen para için ödenen vergilerden sağlanacak. Paranın geri kalan miktarını sağlamak, Apple büyüklüğünde bir şirketin normal büyümesi ve harcamaları çerçevesinde sıkıntısız bir iş gibi görünüyor.

Apple CEO’su Tim Cook, şirketinin planına ilişkin yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı: “Amerika’nın becerisine can-ı gönülden inanıyoruz ve yatırımlarımızda doğrudan istihdam yaratabilecek alanlara odaklanıyoruz. Ülkemize ve başarılarımızı mümkün kılan insanlara bir şeyler verebilme konusunda büyük bir sorumluluk hissediyoruz.”

Yeni yatırımın bir kısmını Apple’ın ülkeye getireceği paranın vergisi oluşturuyor. Geçtiğimiz yılın sonunda vergi yasasında yapılan değişiklik, şirkete ABD dışında tuttuğu nakit rezervinin bir kısmını ülkeye taşıma imkanını vermişti. Bu doğrultuda 252 milyar dolar gibi devasa bir parayı ülkeye getirecek olan Apple, bunun için 38 milyar dolar vergi ödeyecek. 5 yıllık dönem içinde 30 milyar dolar sermaye yatırımı yapmayı planlayan şirket, ABD’de gelişmiş üretime destek için oluşturduğu fonun büyüklüğünü de 1 milyar dolardan 5 milyar dolara çıkaracak.

Apple ABD’de yeni bir yerleşke açacak

Apple ABD içinde yeni bir yerleşke kurmayı planlıyor. Yeni yerleşkenin hangi şehre inşa edileceği şu an için açıklanmış değil. Cupertino merkezli şirket, önümüzdeki 5 yıllık dönemde ABD genelinde 20 bin kişiye istihdam sağlamayı amaçlıyor.

İLGİLİ HABERLER