Teknoloji

Apple Avrupa Birliği tarafından kesilen vergi cezasına bu hafta resmen itiraz edecek

apple ab irlandaApple AB tarafından geçtiğimiz ağustos ayında duyurulan 13 milyar avroluk “eksik vergi” cezasına resmen itiraza hazırlanıyor. AB, söz konusu cezayı Apple’ın İrlanda hükümetiyle yaptığı vergi anlaşmasının birlik yasalarına aykırı olduğu gerekçesiyle kesmişti. Cupertino merkezli şirket tarafından yapılan açıklamada, cezaya yapılacak itirazda talep edilen bedelin makul olmadığına da dikkat çekileceği belirtildi.

İki departmanının sadece kağıt üzerinde varolduğu ve bu nedenle vergilendirilmemiş kârlarını haketmedikleri gibi yanlış bir argümanın oluştuğunu söyleyen Apple, bu departmanların gerçek ve aktif biçimde yönetilen şirketler olduklarını savunuyor. Şirket, İrlanda’nın vergi yasalarını ihlâl etmeden böyle bir cezayı ödemesinin mümkün olmadığının da altını çiziyor.

Apple, AB’nin ceza bedelini belirlerken İrlanda’nın seçilmiş vergi uzmanlarından gelen tavsiyeleri göz ardı ettiğini öne sürdü. Cupertino merkezli şirkete göre, birlik cezayı keserken finansal zararı en üst seviyede tutma amacıyla hareket etti. Apple, kendi önerdiği ödeme oranlarının daha gerçekçi olduğunu savundu. Apple’ın avukatı Bruce Sewell, şirketin popülaritesinin bu tarz hareketleri tetiklediğini belirtmeyi de ihmal etmedi. Sewell, AB’nin Avrupa ve ABD’nin vergi sistemleri arasındaki yasal boşluklardan faydalandığını da vurguladı.

Apple AB kararını değiştirme konusunda zorlanacak gibi görünüyor

İtiraz sürecinde Apple’ın işi pek kolay olacak gibi görünmüyor. İrlanda’nın Cupertino merkezli şirkete özel bir vergi anlaşması sunarak birlik yasalarına aykırı davrandığını savunan AB, bunun Apple’a haksız bir avantaj sağladığına inanıyor. Bütün bu süreçte İrlanda da Apple’ın yanında yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER