Teknoloji

Apple’a A7 işlemcisi nedeniyle patent davası açıldı

WARF (Wisconsin Alumni Research Foundation) adlı kuruluş Apple’a karşı; iPhone 5s, Retina ekranlı iPad mini ve iPad Air cihazlarında Wisconsin-Madison Üniversitesi’nde geliştirilen ve 1998 yılında patentlenen bilgi işleme sistemini kullandığı gerekçesiyle dava açtı.

iphone-5s-inceleme-00022

Dava kapsamında diğer patent davalarında olduğu gibi, henüz tanımlaması yapılmamış zararların karşılanması ve içinde A7 işlemci barındıran ve lisans ücreti ödenmemiş herhangi bir ürünün satışının durdurulması talep ediliyor. Ancak WARF zararlar için normalden üç kat daha fazla tazminat talep ediyor, çünkü Apple’ın bu patentten haberdar olduğunu ve bunu bilerek ihlâl ettiğini öne sürüyor.

Üniversitenin patent icra birimi olarak görev yapan bağımsız bir grup olan WARF’ın karışık bir ünü olduğu söylenebilir. Hukuk davaları için patent alıp satan özel patent trollerinin aksine, WARF üniversite araştırmacıları tarafından gerçekleştirilen buluşları lisanslıyor. Ancak Business Insider sitesi 2012 yılında yayınladığı bir yazıda WARF’ı da korkulması gereken patent trolleri arasında listelemiş; WARF’ın geliştirme, pazarlama ve lojistik gibi önemli işlere katkıda bulunmadan hak talep ettiği şeklindeki bir görüşe yer vermişti.

Apple’ın patentin kapsadığı hususları ihlâl edip etmediğine uzun sürecek araştırma ve tartışmaların ardından karar verilecek. Ancak Apple’ın bu noktaya gelmeden önce uzlaşmaya gitmesi de muhtemel. 2013 yılında Boston Üniversitesi’nin mahkemeye verdiği birkaç şirketten bir tanesi de Apple’dı ve bu şirket iPhone ve iPad’de kullanılan bir görüntüleme teknolojisinin patentini ihlâl etmekle suçlanıyordu. Üniversitenin geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada kabaca üç düzine şirketin 25’iyle uzlaşmaya gidildiği açıklandı. Her ne kadar her bir şirketin adı tek tek verilmese de, Apple’ın da anlaşma yapan şirketlerden biri olduğuna inanılıyor.

Bu arada Intel de WARF tarafından, aynı patentin kullanımı nedeniyle dava edilmiş, olay Intel’in WARF ile uzlaşmasıyla noktalanmıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER