Teknoloji

Apple A5 işlemcisinde Samsung’un ayak izleri

Apple’ın iPad 2’lere yerleştirdiği A5 işlemcilerin TSMC tarafından üretileceğini düşünülüyordu. Ancak Chipworks yapmış olduğu çalışmalarla, Apple A5 işlemcisinin Samsung tarafından üretildiğini ortaya koydu. Bunun yanında A4’ün bellek, mantık ve analog blokları gibi çeşitli özellikleriyle karşılaştırıldığında, A5’teki farklılıklar ortaya çıkıyor.

Yukarıdaki resimde solda gördüğünüz yongayı, iPad 2’nin içini açtığınız takdirde göreceğiniz işlemciyi temsil ediyor. Sağdaki şekilde yer alan küçük noktalar ise lehim topları. Chipworks’ün bu lehim toplarıyla ilgili açıklaması oldukça ilginç. Bu lehim topları içinde diğerlerinden daha küçük olanları A5’in gerçek metal kalıbına tutturulan noktaları gösteriyor. Bu küçük noktaların sayıca fazla olduğunu gözönünde bulundurursak, işlemcinin kalıbının oldukça büyük olduğunu düşünebiliriz. Chipworks buradan yola çıkarak Apple A5 yongasının 45 nm teknolojisiyle üretildiğini iddia ediyor.

Bu arada yonganın tranzistor seviyesindeki çapraz kesitine de göz atan Chipworks ekibi tranzistor kapılarının ve dielektrik katmanlarının, bu işlemcinin Samsung tarafından üretildiğine bir kanıt olduğunu iddia ediyor.

İlgili – Chipworks

İLGİLİ HABERLER