Teknoloji

Apple iPhone 14 Pro için daha güçlü bir A16 işlemci planlamış

iphone 14 pro apple a16 bionic
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

iPhone 14 Pro‘nun A16 Bionic çipi, iPhone 13 Pro’daki A15’e benzer bir mimari kullanıyor, ancak The Information’ın bir haberine göre bu, Apple’ın yedek planıydı. Şirket, yeni nesil işlemciye ışın izlemeyi destekleyen yeni nesil bir GPU eklemek istedi ancak silikon ekibi, geliştirmenin sonlarında çok önemli tasarım hataları keşfetti. İddiaya göre de, planlarını rafa kaldırmak ve son ürünlerde yer alan A16 ile ilerlemek zorunda kaldı.

Hedefe ulaşmayan planların, Apple’ın silikon mühendislerinin yeni özellikler ekleme konusunda çok hırslı olmalarına kadar varabileceği bildiriliyor. Planlanmış olan 2022 işlemcisi, video oyunlarında ışığın gerçek hayatta olduğu gibi davranmasını sağlayan bir teknik olan ışın izlemeyi destekleyecekti. Yazılım simülasyonları bunun uygulanabilir olduğunu öne sürmüştü ve şirket prototip oluşturma konusunda ilerlemişti. Ancak test donanımı, mühendislerin beklediğinden daha fazla güç çekti, bu da pil ömrünü kısaltır ve cihazı aşırı ısıtırdı.

Apple, geliştirme aşamalarının sonlarında hataları fark ettiğinden, bu nesil için planları bir kenara atmak ve bunun yerine bu sonbaharda piyasaya sürülen A16’yı tercih etmek zorunda kaldı. Apple’ın geçtiğimiz Eylül etkinliğinde, normalde yaptığı gibi, yeni çipin muazzam kazanımlarına odaklanmak yerine, GPU’nun yüzde 50 daha fazla bellek bant genişliğine sahip olduğundan yalnızca kısaca bahsetmişti.

Apple A16 Bionic işlemciyi geliştiren Silicon ekibi içindeki çekişmeler var vurgusu

The Information’ın haberi, bu olayı Apple Silicon ekibi içindeki daha büyük kapsamdaki çekişmelere bağlıyor, Donanım Teknolojileri Kıdemli Başkan Yardımcısı Johny Srouji’nin yönetimindeki etkili, ama oldukça talepkar yönetimin ayrıntılarını veriyor.

Habere göre Srouji, grubu “iyi yağlanmış bir makine gibi” yönetiyor, ancak aynı zamanda Moore yasasının sınırları ve yeni başlayanlara ve rakip çip üreticilerine yetenek çıkışı ile de mücadele ediyor. İddiaya göre çok sayıda çalışanı, Apple’ın silikon mühendisleri arasında çok sevilen bir lider olan eski Apple çip tasarımcısı Gerard Williams III tarafından kurulan Nuvia’ya kaptırdı. Qualcomm, Nuvia’yı 2021’de satın almıştı. Williams’ın yerini alan tasarımcı Mike Filippo da, Microsoft’a katılmak için ayrılmadan önce “mühendislerle çatıştı”. Apple henüz onun yerini doldurmadı. Ek olarak, şirketin mühendislere çip girişim şirketleri için çalışmanın riskliliğini vurgulayan ve çoğunun başarısız olduğu konusunda uyarıda bulunan sunumlar göstererek yetenek çıkışını sınırlamaya çalıştığı bildirildi.

İLGİLİ HABERLER