Teknoloji

Apple A12 Bionic: “Bir akıllı telefondaki en akıllı ve en güçlü işlemci”

apple a12 bionic

Apple yeni tanıttığı iPhone Xs, iPhone Xs Max ve iPhone XR‘da A12 Bionic adlı yeni işlemcisini kullanıyor. Şirketin söylediğine göre bu, sektördeki 7nm tabanlı ilk yonga olma özelliğini taşıyor. Apple’ın üst düzey yöneticilerinden Phil Schiller sahnede, bu işlemciyi bir akıllı telefondaki en akıllı ve güçlü yonga olarak nitelendirdi.

A12 Bionic‘in içinde ikisi performans çekirdeği, ikisi de verimlilik çekirdeği olmak üzere toplam altı adet CPU çekirdeği bulunuyor. Aynı zamanda dört adet GPU çekirdeği de mevcut. Böylelikle performans bakımından A11’den yüzde 50’ye varan oranda daha iyi bir grafik yakalanıyor. Güncellenen Neural Engine de yapay zekâ tabanlı görevleri üstleniyor.

Geçen yılın A11 Bionic işlemcisinde çift çekirdekli Neural Engine bulunuyordu. A12 Bionic’te ise çekirdek sayısı sekize çıkıyor. Eski Neural Engine saniyede 600 milyar işlem gerçekleştirebilirken, yeni versiyon dakikada 5 trilyon işlem gerçekleştirebiliyor. Apple’ın bu işlemci için sektördeki ilk 7nm tabanlı yonga tanımını yaptığını biliyoruz. Aslında Huawei, Kirin 980 ile birlikte 7nm tabanlı mobil işlemciyi tanıtan ilk üretici oldu. Ne var ki, bu işlemcinin çıkışı ekim ayından önce olmayacak. Yani, bir akıllı telefonda tüketicilerle buluşan 7nm tabanlı ilk işlemci A12 Bionic olacak.

A12 Bionic temelde uygulamaların daha hızlı çalışmasını sağlayacak. Özellikle Apple’ın özdevinimli öğrenme çatısı Core ML’i kullanan uygulamalar A12 Bionic’in avantajınan yararlanacak. Yeni A12 Bionic Core ML’i geçen yılın yongasına göre dokuz kat daha hızlı çalıştıracak. Apple, etkinlikte Homecourt adı verilen yeni bir uygulamayı gösterdi. Bu uygulama sizi basketbol oynarken gözlüyor, ne kadar isabetli ve isabetsiz atış yaptığınızı sayarak size söylüyor. Bu tarz gerçek zamanlı analizler, yapay zekâ tabanlı işlemleri yapmayan bir işlemci olmadan mümkün olamazdı.

Bu arada, yeni tanıtılan Apple Watch Series 4‘ün işlemcisi de yenilendi. Yeni nesil Apple S4 işlemci de 64-bit çift çekirdekli yapısıyla eski modellere göre iki kata varan oranda daha yüksek performans sunuyor. Aynı zamanda güncellenmiş ivmeölçer ve jiroskop sayesinde hareket verisini sekiz kata varan oranda daha hızlı işliyor. Bu sayede saat, kendisini takan kişinin düşüp düşmediğini anlayabilecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER