Dosya

Apple’ın 9 Eylül etkinliğinde neler bekleniyor?

apple covid-19 satın alma

apple-logo-060614 (800 x 600)

Apple’ın bu akşam düzenleyeceği iPhone 6 ve iWatch etkinliği, daha etkinlik tarihi resmen duyurulmadan konuşulmaya başlamıştı. 2010 yılında iPad’i duyurduktan sonra yeni bir ürün kategorisine girmeyen Apple’ın ürün güncellemeleri genellikle tahmin edilebilir bir düzlemde gerçekleşse de, şirketin yeni ürün kategorilerine adım atmasının pek sık görülen bir durum olmaması bu etkinliğin önemini artırıyor. Apple en son 2010 yılında iPad ile yeni bir ürün kategorisine giriş yapmıştı. Yine de, bu durum Apple’ın mali tablolarında olumsuz bir etki yaratmamış ve şirket tüm rakiplerinden daha fazla cihaz satmayı sürdürmüştü. Apple’ın yeni bir kategoriye girmesi elzem olmasa da, şirket yöneticileri yaptıkları açıklamalarla bu yöndeki beklentileri artırmış durumda. Bugün Türkiye saatiyle 20:00’da başlayacak Apple etkinliğine yönelik beklenti ve öngörülerin bazılarını sizler için sıraladık.

Daha büyük ekranlı iki iPhone

Apple’ın iPhone 6’da 4.7 ve 5.5 inç olmak üzere iki farklı ekran boyutu seçeneği sunacağı yönündeki haberler aylardır konuşuluyor. Sızan parçalar bu haberleri desteklerken, yuvarlatılmış köşeleryle iPod touch’a benzeyen bir tasarımı ortaya koyuyor. Ekranın büyümesiyle birlikte yazı, fotoğraf ve videoları görmek daha kolay hâle gelirken, yazılımcılar için de uygulamalarına yeni özellikler ve butonlar ekleme fırsatı doğuyor. iPhone’dan iPad’e geçiş döneminde uygulamalarda yaşanan dönüşümün bir benzerinin iPhone 6’nın duyurulmasıyla birlikte görülmesi bekleniyor. iPhone 6 ile ekranın büyümesi Apple’ın piyasa standartları konusunda rakiplerini yakalamış olması anlamını da taşıyor. Ekran boyutundaki büyümenin fiyat artışını da beraberinde getireceği tahmin ediliyor.

iphone-6-020914

iPhone 6’nın getirdiği değişiklikler sadece ekran boyutlarındaki büyümeyle sınırlı kalmayacak. Apple’ın iPhone 6 ile birlikte güç düğmesini telefonun üstünden yanına taşıması bekleniyor. iPhone 6’nın daha büyük boyutlara sahip olmasına bağlı olarak telefonun üstünde bulunan güç düğmesine tek elle ulaşmak zorlaşacağı için Apple’ın bu değişikliğe gitmesi doğal karşılanıyor. Apple’ın yeni iPhone 6 modelleriyle birlikte, tıpkı Samsung’un sunduğu gibi, özel bir tek elle kullanım modu sunacağı da söylentiler arasında yer alıyor.

Apple iPhone 6’nın selefleri iPhone 5s ve 5’e göre daha ince bir kasaya sahip olması bekleniyor. Geçtiğimiz ay ortaya çıkan ve iPhone 6’ya ait olduğu iddia edilen şemalarda iPhone 6’nın 7 mm. kalınlığında bir kasaya sahip olduğu görülüyor. iPhone 5s’te ise ise 7.6 mm. kalınlığında bir kasa mevcut. iPhone 6’da kasa incelse de, bu durum başka alanlara sirayet etmiyor. iPhone kullanıcılarının en büyük problemlerinden biri olan pil konusunda harekete geçen Apple, 4.7 inç’lik modelde 1810 mAh kapasiteli pil kullanması bekleniyor. Bu rakam iPhone 5s’in 1560 mAh kapasiteli piline kıyasla küçük bir artışa tekabül ediyor. 5.5 inç’lik iPhone 6 içinse ortada başka bir senaryo bulunuyor. Phablet kategorisine dahil olacak bu cihazda 2915 mAh kapasiteli bir pilin kullanılması öngörülüyor. Batarya kapasitesinde yapılan bu değişikliğin günlük kullanımda nasıl bir etki yaratacağı ise yeni iPhone modelleri piyasaya çıktıktan sonra anlaşılacak.

apple-iphone-6-dedikodu-060914-1

Halihazırda iPad için 128 GB’lık bir dahili hafıza seçeneği sunan Apple’ın iPhone 6 için de 128 GB’lık bir versiyon sunması bekleniyor. Kasadan hafif çıkıntılık yapan yeni ve daha iyi bir kamera, süper çözünürlüklü fotoğraflar sunan yeni bir kamera özelliği, NFC çipi, A7 işlemcinin yerini alacak olan daha hızlı A8 işlemci ve barometre iPhone 6’ya yönelik beklentiler arasında bulunuyor.

iphone-6-on-cam-panel-1

Apple’ın yeni iPhone 6 modellerinin en az birinin ekranında safir kristal kullanılması öngörülüyor. Şirket daha önce iPhone 5s’in Touch ID parmak okuyucusunun üzerini kaplamak için safir kristal kullanmıştı. iPhone 5’ten bu yana iSight kameranın lensi de safir kristalle kaplanıyor. Apple’ın Arizona’daki tesislerinde safir kristal üretimini artırması bu maddenin kullanım alanının genişleyeceği izlenimini oluşturuyor.

NFC ve mobil ödemeler

Apple Yakın Alan İletişimi (NFC) teknolojilerine ilgi duysa da, NFC’nin titizlik gerektiren ama fazla desteklenmeyen bir teknoloji olması şirketin ürünlerine NFC özelliği yerleştirme konusundan çekingen davranmasına neden olmuştu. Ancak gelen son haberler, Apple’ın akıllı saatinin ve yeni iPhone’un bu teknolojiyi barındıracağı yönünde.

Peki NFC Apple ürünlerine ne getirecek? NFC sayesinde cihazlar arasında hücresel ağ, Wi-Fi veya Bluetooth olmadan veri transferi gerçekleştirmek mümkün oluyor. Android, BlackBerry ve Windows Phone işletim sistemlerinde yıllardır bulunan NFC desteği sayesinde cihazlar arasında otomatik olarak ayar aktarımı veya uygulama başlatma gibi işlemler gerçekleştirilebiliyor. NFC sayesinde akıllı telefonu kamera veya yazıcı gibi cihazlarla kolayca eşleştirmek de mümkün oluyor.

Apple’ın NFC teknolojisini kullanmaya başlamasındaki temel motivasyon olarak ise iPhone ve iWatch’u bir kredi kartı gibi kullandırtma isteği yatıyor. Kullanıcılar halihazırda iTunes, iBooks ve iTunes App Store’da cihazlarını bir kredi kartı gibi kullanarak satın alma işlemi gerçekleştirebilirken, Apple bu kullanım alanına fiziksel mağazaları da katmak istediği söyleniyor. iPhone ve iWatch sahipleri satın aldıkları ürünlerin parasını cihazlarını NFC ödeme aracına dokundurarak ödeyebilecek. Halihazırda Apple’ın elinde ödeme bilgisi bulunduran 800 milyonu aşkın iTunes hesabının bulunması bu yöndeki beklentileri artırıyor. Şirketin bu plan doğrultusunda Visa, MasterCard ve American Express ile görüştüğü söyleniyor.

iOS 8

Geliştiriciler haziranda düzenlenen WWDC’nin ardından Apple’ın yeni mobil işletim sistemi iOS 8 ile haşır neşir olmaya başlamıştı. İlk etapta halen tamamlanmamış bir sistem olan iOS 8’in nihai versiyonu bu akşam düzenlenecek etkinliğin ardından geliştiricilerle buluşacak. İşletim sisteminin tüm kullanıcılara açılması içinse önümüzdeki haftayı beklemek gerekiyor. Apple son 3 yıldır uyguladığı yaklaşımı bu yıl da sürdürmesi bekleniyor.

iphone-5s-ios8-030614

iOS 8 geçtiğimiz yıl yayınlanan iOS 7 kadar kapsamlı bir görsel değişiklik getirmiyor. Platforma eklenen yeni özellikler işletim sisteminin Apple’ın masaüstü işletim sistemi OS X ile olan entegrasyonunu daha derin hâle getiriyor. Continuty (Süreklilik) adı verilen özellik sayesinde iPhone veya iPad üzerinde başlatılan görevler bir Mac’e devredilebiliyor. iOS 8 ile QuickType adını taşıyan kestirimci yeni bir klavyeyi sunan Apple, üçüncü taraf klavye uygulamalarının da önünü açtı.

iOS 8 ile gelen yeni özellikler arasında sesli ve grup mesajlaşma, iCloud için dosya tarayıcısı, ücretli abonelik modelini kullananlar için iCloud’a sınırsız fotoğraf ve video yükleme bulunuyor. Health adı verilen sağlık uygulamasının ise sağlık istatistiklerini izlemesi ve Apple’ın yeni giyilebilir ürününde önemli bir rol oynaması öngörülüyor.

iWatch ön izlemesi

Teknoloji dünyasının yeni gözdesi olan akıllı saat pazarına pek çok önemli şirket adım atsa da, Apple bu güruha katılmamıştı. Ancak bu durumun 9 Eylül etkinliğyle değişmesine kesin gözüyle bakılıyor. Etkinliğe dair en büyük beklentilerden birisi de iOS ile çalışan, iTunes App Store’a erişebilen, biyometrik bilgileri ölçüp Apple’ın HealthKit servisine ve Health uygulamasına veri aktarabilen bir giyilebilir cihazın duyurulması. Ancak bu cihazın nasıl bir tasarıma sahip olacağı, bir akıllı saat mi yoksa bir egzersiz bilekliği mi olacağı halen belirsizliğini koruyor. Geçtiğimiz hafta The New York Times ve The Wall Street Journal’da yer alan haberlerde cihazın esnek OLED ekran ve farklı ekran boyutu seçenekleriyle geleceği iddia edilirken, kablosuz şarj ve NFC gibi özellikleri de barındırması bekleniyor.

iwatch-konsept-todd-hamilton-220114

Apple’ın bir giyilebilir ürün üzerinde çalıştığına dair ilk dedikodular 2012’nin sonlarında Çin’de ortaya çıkmış, pek çok kişi şirketin 2013 içinde giyilebilir ürününü piyasaya süreceği beklentisine kapılmıştı. Bu beklenti gerçeğe dönüşmese de, Apple’ın pek çok önemli rakibi akıllı saatlerini görücüye çıkarmış; hatta Google giyilebilir ürünler için hazırladığı Android Wear platformunu devreye sokmuştu. Giyilebilir ürün pazarının halen yüksek bir ivme yakalayamamış olmasıysa potansiyel kullanıcıların Apple’ın cihazını görmeyi beklediği yönünde yorumları beraberinde getiriyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRApple iWatch’a yönelik 9 beklenti

Apple’ın iWatch’u piyasaya sunmasının 2015’i bulacağı ve ürünün 400 doların altında bir fiyat etiketine sahip olacağı söyleniyor.

iPod

Kamuoyundaki yaygın inanışın aksine, iPod halen hayata tutunmaya devam ediyor. Satışlar 2008 yılından bu yana düşse de, insanlar iPod satın almayı sürdürüyor. Geride kalan çeyrekte şirket 2.9 milyon iPod satarken, bu rakamın yarıdan fazlasını iPod touch’lar oluşturdu.

iPod ile ilgili temel sorun ise güncelleme zamanının gelmiş olması. Apple iPod touch’ı en son 2012 yılında iPhone 5’i duyurduğu zaman yenilemişti. Ekran boyutunu 4 inç’e çıkaran şirket, kamera kayışı için küçük bir halka eklemişti. Ancak 2012 yılından bu yana Apple’ın iOS cihazları için pek çok şeyin değişmiş olması, A5 işlemcinin demode kalması ve iOS’e daha fazla güç isteyen uygulamaların giriş yapması iPod touch için değişim zamanının geldiğine işaret ediyor.

apple-ipod-touch-2012-2

Geçtiğimiz haziran ayında giriş seviyesi iPod touch için bir güncellemeye giden Apple, cihazın arkasına 5 megapiksel iSight kamera eklemiş, daha üst seviye iki modelin fiyatlarını aşağıya çekmişti. Apple’ın duyurmaya hazırlandığı giyilebilir aksesuarın iPod nano’nun pek çok yeteneğine sahip olması bu ürünün geleceği hakkında kafalarda soru işareti oluşmasına neden olurken, şirketin bünyesinde iTunes Radio ve Beats Music gibi iki adet çevrim içi müzik servisinin olması da iPod Classic’in varlığını sorgulatıyor. iPod Classic uzun yıllar boyunca tüm müzik arşivini yanında taşımak isteyenlerin bir numaralı tercihi olmuştu.

OS X Yosemite

Apple 2011’den bu yana her yıl yeni bir OS X versiyonu yayınlıyor. Şirket geçtiğimiz haziran ayında görücüye çıkardığı OS X Yosemite’ın tam sürümünün sonbaharda yayınlanacağını açıklamıştı. Yosemite OS X ve iOS 8 ile birlikte OS X ve iOS platformları arasındaki entegrasyon daha derin hâle gelirken, kullanıcılara iPhone veya iPad’de başladıkları bir işi Mac’te bitirme imkanı sunuluyor. OS X Yosemite’ın nihai sürümünün yayınlanması içinse birkaç hafta daha beklemek gerekecek gibi gözüküyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: OS X Yosemite Beta İncelemesi

Yeni Mac’ler

Yeni eğitim dönemi başlamadan önce Apple Mac serisini önemli ölçüde güncellemişti. Ancak halen bir yükseltme bekleyen çok sayıda Mac bulunuyor. Özellikle iMac ve iki yıldır güncellenmeyen Mac Mini bu listede öne çıkıyor. Yine de, 9 Eylül etkinliğinde yeni Mac’lerin tanıtılmasına pek ihtimal verilmiyor.

Yeni iPad’ler

Bugüne kadar yeni bir iPhone ile iPad’i birlikte tanıtmayan Apple’ın bu anlayışını sürdürmesi bekleniyor. Yeni iPad Air’in önümüzdeki ay gerçekleştirilecek bir etkinlikle görücüye çıkması kulağa daha mantıklı geliyor.

ipad-mini-retina-inceleme-00024

Apple TV

Apple’ın yeni bir TV veya set üstü kutuyla televizyon anlayışını baştan aşağıya değiştirmesi yıllardır beklense de, şirketten bugüne kadar bu yönde somut bir adım gelmiş değil. Tasarım bakımından 2010’dakinden farksız olan Apple TV, 2012 yılında elden geçirilmiş ve daha hızlı bir işlemciye, daha fazla belleğe ve 1080p video oynatma özelliğine kavuşmuştu. O günden bu yana Apple TV’yi yeni özellikler ve kanallarla güncellemeye devam eden şirketin bu yönde daha büyük bir adım atması şu an için beklenmiyor.

Beats kulaklıklar

Apple’ın Beats’i satın almasının üzerinden çok kısa bir süre geçtiği için şirketin iPhone ve iPod ile birlikte sunduğu EarPod kulaklıkların yerini Beats imzalı kulaklıkların alması pek olası gözükmüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER