Teknoloji

Apple 5G telefon pazarında zirvedeki yerini koruyor

iphone 14

Apple, 2021’in birinci çeyreğinde 5G akıllı telefon pazarının zirvesindeki yerini korudu. Satışlardaki mevsimsel düşüşe rağmen zirveden inmemek, 5G telefon pazarına yeni giren Cupertino merkezli şirket için sevindirici bir gelişme olarak değerlendirilebilir.

Apple’ın tüm iPhone 12 modelleri geçtiğimiz yılın son çeyreğinde satışa sunulmuştu. iPhone 12 ve 12 Pro’yu ekim ayında piyasaya süren şirket, iPhone 12 mini ve iPhone 12 Pro Max modelleri içinse bir sonraki ayı beklemişti.

Apple’ın yeni telefonlarının satışlarındaki yüksek ivme sürse de, şirketin 5G akıllı telefon pazarındaki payı yılın ilk çeyreğinde biraz düştü. Bu düşüşün birinci nedeni, çıkış dönemi ve yıl sonunun ardından satışların geleneksel olarak yavaşlaması. Strategy Analytics’in verilerine göre, 2020’nin son çeyreğinde 52.2 milyon olan sevkiyat sayısı 2021’in ilk üç yayında 40.4 milyona geriledi.

Yeni Android telefonlarının çıkışı da düşüşün ikinci faktörü olarak öne çıkıyor. Strategy Analytics, 5G pazarında Apple’ı takip eden dört büyük üreticinin de bu süreçte yeni 5G cihazlar çıkardığına dikkat çekti.

Samsung bu süreçte S21 serisi cihazlarını kullanıcıların karşısına çıkarmıştı. Şirketin 5G cihaz satışları 2020’nin ilk çeyreğine kıyasla yüzde 79 oranında arttı. Vivo ise satışlarını yüzde 62 oranında artırdı. Oppo’nun satışları yüzde 55, Xiaomi’nin satışları ise yüzde 41 oranında yükseldi.

Apple, rakiplerinin satışlarındaki artışa ve kendi satışlarındaki düşüşe rağmen, 5G pazarında zirvedeki yerini korudu. Cupertino merkezli şirket, yüzde 29.8 ile 5G cihaz pazarında koltuğunu kaptırmadı. Apple’ı yüzde 15.8 ile Oppo takip ediyor.

İLGİLİ HABERLER