Teknoloji

Apple kendi 5G modemini geliştirmekten tamamen vazgeçebilir

apple 5g

Apple 5G modemini geliştirmek için uzun süredir zorlu bir süreç içinde. Bu çalışmaların pek de istenilen şekilde gitmediğini de söylemek gerekiyor. Güney Kore merkezli Naver’da yapılan yeni bir paylaşıma göre; şirket modem geliştirme departmanındaki yatırımları yeniden yapılandırma sürecine girdi ve bu süreç projenin tamamen rafa kaldırılmasıyla sonuçlanabilir. Japonya’daki tedarik zincirlerinden de benzer haberlerin geldiğini belirtmekte fayda var.

Apple geçtiğimiz eylül ayında Qualcomm ile yaptığı 5G modem anlaşmasını 2026’ya kadar uzatmıştı. Şimdiye kadar şirketin ürettiği tüm akıllı telefonlarda Qualcomm’un modemleri kullanılmıştı. Cupertino merkezli şirketin 2026 itibarıyla kendi modemlerini telefonlarına yerleştireceği söylense de, bu hedef de gerçekleşemeyecek gibi görünüyor.

Apple geliştirme sürecinde teknik problemlerin yanı sıra hukuki problemlerle de karşılaşmıştı. Kullanım hakkı 2030’a kadar Qualcomm’un elinde olan patentler de Apple’ın geliştirme sürecine ket vurmuştu. Apple ve Qualcomm’un daha önce 5G modem geliştirme patentleri nedeniyle davalık olduğunu belirtmekte fayda var.

Apple 5G bileşenleri için Broadcom’la milyarlarca dolarlık anlaşma imzalamıştı

Apple 5G modem geliştirme süreci çerçevesinde geçtiğimiz mayıs ayında Broadcom ile milyarlarca dolar değerinde bir anlaşma imzalamıştı. Cupertino merkezli şirket, süreci başlatmak için de Intel’in mobil modem geliştirme birimini satın almış ve hemen ardından da geliştirme sürecindeki ihtiyaçlarını karşılamak için Qualcomm ile uzlaşma yoluna gitmişti.

İLGİLİ HABERLER