Teknoloji

Apple’ın gelecek yıl çıkacak 5G iPhone’ları ile ilgili işlemci iddiaları

apple iphone 11 pro max kutu açılımı

Apple’ın gelecek yıl çıkaracağı 5G bağlantılı akıllı telefonlardan üçü Qualcomm’un X55 5G modemini barındıracak. Bu modem, Apple’ın A14 Bionic olarak adlandırılacağını tahmin ettiğimiz yeni yonga seti ile birlikte çalışacak. Bu işlemcinin 5 nanometre sürecini temel alan ilk Apple işlemcisi olması bekleniyor.

Genel olarak, daha küçük bir üretim sürecine geçiş yapmak yongaları daha verimli hâle getirecektir. Böylelikle daha küçük alana daha fazla işlem gücü sığdırılabilecek.

Apple’ın ilk 5G telefonlarını 2020 yılında çıkarmayı planladığı haberlerini ilk kez duymuyoruz. Aynı zamanda üç farklı 5G telefonu olacağı haberlerine de yeni rastlamıyoruz. Apple analisti Ming-Chi Kuo da geçtiğimiz temmuz ayında benzer bir tahminde bulunmuştu.

Haberlerde yeni olan nokta ise, Apple’ın hangi Qualcomm modemini kullanacağının açık şekilde belirtilmesi oluyor. İki şirket, geçtiğimiz nisan ayında anlaşarak aralarındaki hukuki anlaşmazlıkları bitirmiş ve birkaç yıla yayılan lisans anlaşması imzalamıştı. Uzun vadede Apple’ın kendi bünyesinde modem üretimi yapması bekleniyor. Temmuz ayında Intel’in akıllı telefon modem işlerinin büyük bir kısmının satın alınması bunun işareti olarak yorumlanmıştı.

Haber, Apple’ın gelecek yıl yongaları için 5 nm üretim sürecine geçeceğine dair dedikodularla da örtüşüyor. Şirket 2018 yılında çıkan A12 Bionic yongasıyla birlikte 7 nm sürecine geçmişti. Apple’ın rakibi Huawei’nin de gelecek yıl, benzer bir zaman aralığında 5 nm yongasını tanıtabilir.

5G bağlantısı ve yeni yonga üretim sürecinin yanı sıra, gelecek yılın iPhone’larının önemli tasarım değişiklikleriyle gelmesi bekleniyor. 2017 yılından bu yana çıkan iPhone’lar hemen hemen aynı tasarımlarla karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda ekran içi parmak izi okuyucusunun da gelmesi bekleniyor. Üç adet amiral gemisi cihaza ek olarak, Apple’ın gelecek yılın başlarında iPhone SE’nin takipçisi olacak, daha düşük fiyatlı yeni bir iPhone çıkaracağı tahmin ediliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER