Manşetler

Apple 40 yaşında: Garajdan uzay üssü yerleşkesine

apple covid-19 satın alma
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple 40 yasinda

Dünya tarihinin en etkileyici teknoloji şirketlerinden biri, bundan 40 yıl önce, 1 Nisan 1976 tarihinde kuruldu. Steve Jobs, Steve Wozniak ve Ronald Wayne, Apple’ın temellerini Jobs’un Kaliforniya eyaletinin Los Altos şehrinde 2066 Crist Drive adresinde bulunan evinin garajında attılar. Şirketin garajda başlayan yolculuğu, pek yakında uzay üssünü andıran bir yerleşkede devam edecek.

steve-jobs-garaj-010416
Apple’ın temellerinin atıldığı ev ve garaj.

Şirketin ilk ürünü olan Apple I, 1976 yılının temmuz ayında raflardaki yerini aldı. Wozniak tarafından tasarlanan bilgisayarın fiyat etiketinde tamı tamına 666.66 dolar yazıyordu.

apple-one-010416
Apple markalı ilk ürün: Apple I

Apple’ın bilgisayarlarla başlayan macerası, günümüzde akıllı telefon, tablet, akıllı saat, set üstü kutu, taşınabilir medya oynatıcı gibi cihazların da katılmasıyla tüm dünyayı kapsama alanına almış durumda.

ipod-birinci-nesil-010416
Apple’ı yeniden ayağa kaldıran cihaz: Birinci nesil iPod

Ancak Apple’ın önündeki yol daima düz değildi. Şirketin hisselerinin değeri 1982’de bir ara 17 cent’e kadar geriledi. Bugün ise Apple hisseleri 109 dolar seviyesinde görüyor. Şirketin piyasa değeri ise 604.3 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Cupertino merkezli şirketin bu noktaya gelmesinde Steve Jobs’un tekrar dümene geçmesiyle ortaya çıkan iPod ve iPhone gibi ürünler büyük rol oynadı.

iphone-birinci-nesil-010416
Apple’ın mobil sektörünü yeniden tanımlayan cihazı: iPhone

Apple’ın adı kuruluşundan bu yana teknoloji dünyasının “sabit değer”leri arasında yer alıyor. Şirketin kurucularından Steve Jobs ve Steve Wozniak, bilgisayar endüstrisindeki patlayıcı büyümenin de öncüleri olarak tanımlanıyor. Sadece bilgisayar endüstrisini değiştirmekle kalmayan Apple; iPod ile taşınabilir medya oynatıcılarına yeni bir soluk kazandırmış, iPhone ile mobil endüstrisini yeniden tasarlamış ve iPad ile de tablet pazarının temellerini atmıştı. Şirketin ana gelir kaynağını oluşturan iPhone, uzun bir süre “dünyanın kendisinden en çok söz ettiren telefonu” olma niteliğini koruyacak gibi gözüküyor.

steve-jobs-wozniak-010416
Apple’ın iki Steve’i: Steve Jobs ve Steve Wozniak

Apple 40 yaşında ve sadece teknoloji sektörünün değil, tüm dünyanın “en ilham verici” şirketleri arasında yer alıyor. Bir garajda başlayan macerada gelinen nokta, Silikon Vadisi ruhunun en somut örneklerinden biri olma niteliğini taşıyor.

apple-campus-2-110314
Apple’ın yakında taşınacağı yeni yerleşkesi

İLGİLİ HABERLER