Teknoloji

Apple 3nm iPhone ve Mac işlemcileriyle Intel’e fark atacak

apple m1 max

Apple geçen yılın sonlarından itibaren M1 işlemcisini çıkararak Mac serisinde kendi işlemcilerine geçişi başlattı. Bu durum Intel için büyük bir darbe niteliğini taşıyor. Şirket, 12. nesil Alder Lake işlemcileriyle performans tarafında Apple’ın işlemcilerine kafa tutacak bir performans vadediyor. Ancak Apple, 3nm tabanlı çipleriyle Intel’in önüne geçmenin planlarını yapıyor.

The Information‘ın geçtiğimiz cuma günü geçtiği haberde, Apple’ın hâlihazırda iki gelecek nesil Mac işlemcisi için çalıştığı belirtiliyor. Şu anda var olan M1, M1 Pro ve M1 Max işlemcilerin her biri 5nm mimarisini temel alıyor. Apple’ın 2022’de göreceğimiz ikinci nesil Mac çiplerinde daha gelişmiş bir 5nm mimarisi kullanacağı belirtiliyor. Bu geliştirilmiş 5nm çiplerinin bazıları iki plakadan oluşacak. Bu da Apple’ın onları yerleştireceği Mac bilgisayarlarının performansını önemli derecede artıracaktır.

The Information’a göre Apple, 2023’te ilk 3nm çiplerini çıkararak çığır açmayı hedefliyor. Kaynaklar, Apple ve TSMC’nin Mac için dört adede kadar plaka ve 40 CPU çekirdeği içerebilen 3nm yongalar üretmek için birlikte çalıştığını söylüyor. Ayrıca Apple’ın üçüncü nesil işlemcileri Ibiza, Lobos ve Palma kod adlarıyla nitelendirdiği belirtiliyor.

Ayrıca söz konusu haberde, Apple’ın üçüncü nesil yongalarının “Intel’in bireysel tüketicileri hedefleyen bilgisayarları için çıkaracağı gelecekteki işlemcilerinden daha iyi performans göstereceğini” iddia ediliyor. Analistler The Information’a, Intel’in 2023’te piyasaya sürmesini bekledikleri çiplerinin Apple’ın işlemcilerine meydan okuyamayacağını söylüyor.

Son olarak haber, Apple’ın 2023 iPhone yongası için de 3nm’lik bir sürece geçmeyi planladığını belirtiyor. Adlandırma kurallarının değişmemesi koşuluyla iPhone 15, 3nm A17 Bionic çip ile birlikte gelecektir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER