Manşetler

Apple 2019 dördüncü çeyrek finans raporu: iPhone satışları servisler ile telafi ediliyor

apple chatgpt

Apple 2019 dördüncü mali çeyrek yıla ait finans tablosunu paylaştı. Şirket geride kalan üç aylık dönem içinde 64 milyar dolarlık gelir ile yeni bir rekor kırdı.

Tablonun detaylarına bakıldığında, geçen yıldan bu yana Apple’ın finans tablolarında görülen genel eğilimle uyum gösterildiğini görüyoruz. iPhone satışlarının düşüşü sürüyor, ancak servis gelirleri yine şimdiye kadarki en iyi sonuçlarına ulaştı. Diğer bir deyişle, Apple’ın donanım satışlarına olan bağlılığı azaltıp daha çok abonelik servislerine yönelme hamlesi karşılığını buluyor.

64 milyar dolarlık gelirle şirket, 2018 dördüncü mali çeyrekte elde ettiği toplam gelirin yüzde 2 oranında üstüne çıkmış oldu. Hisse senedi başına dağıtılmış çeyrek kârı da 3.03 dolar ile yıldan yıla yüzde 4 artış gösterdi.

Hâlâ Apple’ın en büyük para kaynağı olan iPhone satışları geçen yıla göre düşüşünü sürdürüyor. Şirketin kasasına son çeyrekte 33.36 milyar dolar gelir getirirken, geçen yılın aynı döneminde bu değer 36.76 milyar dolar olmuştu. Kabaca yüzde 9.2 oranında bir düşüş söz konusu.

İyi tarafından bakarsak, Apple servisleriyle yeni bir gelir rekoru kırdı. 2019 dördüncü mali çeyreğinde servisler 12.5 milyar dolar gelir getirdi. Bir önceki çeyrekte gelirler 11.46 milyar dolar olarak kaydedilmiş, geçen yılın aynı döneminde ise 10.6 milyar dolarlık bir gelir elde edilmişti. iPhone satışlarından kaynaklanan gelir kaybı, servislerden gelen gelir artışıyla önemli oranda karşılanıyor gibi görünüyor.

Apple, şu anda platformu üzerindeki servisler genelinde 450 milyon adet paralı aboneliğin bulunduğunu kaydetti. Bir yıl önce bu sayı 330 milyonun biraz üstündeydi.

Mac gelirleri yüzde 5’e yakın azalarak 6.99 milyar dolar olarak kaydedildi. iPad’lerden elde edilen gelir 4.65 milyar dolar olurken, içinde giyilebilir ürünler, ev ürünleri ve aksesuarları barındıran ürün grubu ise 6.52 milyar dolar gelir kaydetti. Bu iki ürün grubu, yıldan yıla dikkate değer artışlar sergilemiş oldu.

Dikkat çekmek gerekir ki, Apple’ın yeni servis gelir rekoru Apple TV Plus servisinin çıkışından önce geldi. Bu yeni TV servisinin Apple’a hem abone sayısı hem de gelir bakımından önemli katkıda bulunması bekleniyor. Sayının içinde ise Apple’ın eylül ayında çıkardığı yeni oyun abonelik servisi Apple Arcade’in aboneleri de bulunuyor. Ancak Apple Arcade abonelerinin ilk ay boyunca servisten ücretsiz yararlandığını hatırlatalım. Bu durumda Apple Arcade’in servislere yaptığı katkı da gelecek mali çeyrekte görülecek.

Apple CEO’su Tim Cook, “Hizmetler, Giyilebilir Ürünler ve iPad’den gelen büyümeyi hızlandırarak şimdiye kadarki en yüksek 4. Çeyrek gelirimizle çığır açan bir mali 2019 yılı sonucuna vardık.” dedi. “Müşterilerin ve inceleyenlerin yeni nesil iPhone’larla ilgili dile getirdiği övgüler, bugün piyasaya çıkan yeni ve gürültü önleyicili AirPods Pro, iki gün sonra çıkacak ve büyük bir merakla beklenen Apple TV+ ve şimdiye kadarki en iyi ürün ve hizmet yelpazemiz ile birlikte, tatil dönemi çeyreğine çok iyimser bakıyoruz.”

Apple’ın bir sonraki çeyrek rakamlarını incelemek bir hayli ilginç olacak. Şirketin 2020 birinci mali çeyrek dönemi içinde yıl sonu alışveriş dönemi de bulunuyor. Şükran Günü ve Noel dönemi alışverişlerinin etkisini gelecek mali çeyrek yıl rakamlarında göreceğiz. Aynı zamanda Apple TV Plus servisinin etkilerini de tabloda göreceğiz. Apple, 2020 birinci mali çeyrek gelirleri için sergilediği iyimser tutumu beklentilere yansıtıyor. 85.5 milyar dolar ile 89.5 milyar dolar arasında gelir bekliyor. 2019 mali yılının birinci çeyreğinde şirket 84.3 milyar dolar gelir elde etmişti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER