Teknoloji

Apple 2018 model iPhone’ların üretiminde hız kesiyor

apple 5g

Apple, 2018 model iPhone’ları olan iPhone Xs, Xs Max ve XR‘ı geçtiğimiz eylül ayında tanıtmıştı. Xs ve Xs Max’i eylül ayından itibaren piyasaya süren şirket, XR içinse ekim ayını beklemişti. The Wall Street Journal‘da yer alan habere göre, şirket 2018 model iPhone’lar için verdiği üretim siparişlerinde kesintiye gitti. Kaynaklar özellikle iPhone XR’a olan ilginin beklenenin altında olmasının bu kararda etkili olduğunu belirtti.

Bu haber ilk başta Apple adına kaygı verici gibi görünse de, işlerin göründüğü gibi olmayabileceğini belirtmek gerekiyor. Mevcut durumun Apple’ın değişen iPhone stratejisinin bir sonucu olabileceği düşünülüyor. Cupertino merkezli şirket, son zamanlarda fiyatları belli bir seviyede tutarak satış rakamlarını yükseltmek yerine cihaz başına elde ettiği geliri artırmaya odaklanmış durumda. Apple’ın geçtiğimiz çeyrekte iPhone satışları yıllık bazda artmamasına rağmen, iPhone satışlarından elde ettiği geliri yüzde 29 oranında artırması, bu stratejinin işe yaradığını gösteriyor.

Buna ek olarak, benzer haberlerin zamanında 2017’de piyasaya çıkan iPhone X için de gündeme geldiğini unutmamak gerekiyor. Tüm spekülasyonlara rağmen, Apple’ın 2018 mali yılının ilk çeyreğinin ardından açıkladığı rakamlar, iPhone X’un şirketin gelirlerinde yüzde 11 oranında bir artış sağladığını göstermişti. Apple CEO’su Tim Cook da sonuçların duyurulmasının ardından yaptığı açıklamada iPhone X’un beklentileri aştığını ve piyasaya çıkmasının ardından her hafta en çok satan iPhone modeli olduğunu belirtmişti.

Apple, iPhone X ile yaşadığı senaryonun bir benzerini iPhone Xs ve XR ile tekrar yaşayabilir. 2018 model iPhone’lar, şirketin bugüne kadarki en pahalı iPhone portföyünü oluşturuyor. Cupertino merkezli şirket bundan böyle iPhone satış rakamlarını açıklamayacağı için talepte bir düşüş olup olmadığını görmek de mümkün olmayacak. Ancak gelirler arttığı sürece satışların düşmesinin şirketin yatırımcıları için bir problem olmayacağı söylenebilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER