Teknoloji

Apple 2018 model iPhone’larda sadece Intel modemlerini kullanabilir

iphone 8 plus kırmızı

iphone 8 plus kırmızı

Apple’ın Qualcomm ile sürmekte olan anlaşmazlığı bu yılın iPhone modellerinde kullanılacak bileşenlere de büyük etkide bulunacak. Qualcomm’un finanstan sorumlu genel müdür yardımcısı George Davis, dün gün düzenlenen finans raporu telekonferans oturumunda, Apple’ın gelecek nesil iPhone’larda kendi modemleri yerine sadece rakiplerinin modemlerini kullanmaya niyetli olduğunu söyledi. Davis doğrudan Intel adını zikretmedi, ancak Apple’ın akıllı telefonları için o bileşeni üreten diğer tek üretici Intel.

Bu bilgi, ayın başlarında KGI analisti Ming-Chi Kuo tarafından verilen haberle örtüşüyor. Kuo, Apple’ın uzun zamandır hücresel modemleri temin ettiği Qualcomm’u, aralarında sürmekte olan yasal anlaşmazlık nedeniyle değiştirebileceğini söylemişti. 4G’nin yaygınlaşmasıyla birlikte Apple hem Qualcomm hem de Intel modemlerini kullanmaya başlamıştı. Ancak Qualcomm’un daha hızlı bileşenler sağladığı söyleniyordu. Şirket bu hafta Snapdragon 845 işlemcisi için gerçekleştirdiği hız testlerinde ürünlerinin Intel’inkilerden daha hızlı olduğunu ortaya koymuştu. Şirket muhtemelen Davis’in verdiği bilginin yaratabileceği yanlış anlamaların önüne geçmek istedi.

Apple ve Qualcomm’ın arası bir süredir, Apple’ın Qualcomm teknolojisini kullanması ve yonga üreticisinin bileşenleri ve patentleri için kestiği ücretten doğan patent ve telif ücreti anlaşmazlıkları nedeniyle biraz limoni. Apple, 2017’nin başlarında Qualcomm’u mahkemeye vermiş, şirketin; akıllı telefonların internete bağlanmasına yardımcı olan LTE modemlerinin kullanımı için yüksek fiyat biçtiği iddiasında bulunmuştu.

Daha sonra Qualcomm’dan karşı dava geldi. Şirket Apple’ın telif ücretlerinden dolayı daha fazla borcunun olduğunu, dahası iPhone üreticisinin bazı patentlerini ihlâl ettiğini ve özel bilgilerini Intel ile paylaştığını öne sürdü. Qualcomm, ABD’de çeşitli iPhone modellerinin satışının yasaklanması için girişimlerde de bulundu, ancak bunlardan bir sonuç alamadı.

İki şirket o zamandan bu yana birbirlerine karşı açtıkları davalarla uğraşıyor. Bir taraftan da aralarındaki resmi iş ilişkisi giderek daha da kötü hâle geliyor. Qualcomm, bu yılın sonuna kadar ilk 5G modemlerini üreticilere göndermeye başlayacak. Öncelikle mobil erişim noktalarına girecek olan bu bileşenler daha sonra akıllı telefonlara geçiş yapacak. Intel ise 5G yongalarının 2019’dan önce çıkmayacağını resmi olarak açıklamıştı.

Bu arada Apple’ın diğer alanlarda Intel bileşenlerinden uzaklaşmaya başladığı da söyleniyor. Örneğin Bluetooth ve Wi-Fi mobil yongalarında, aynı zamanda MacBook işlemcilerinde başka üreticilere ya da kendi içine dönme planları bulunuyor. Ancak hücresel ağ modemleri tarafında Apple ve Intel ilişkisini bozacak bir işaret görünmüyor. Bununla birlikte Apple’ın MediaTek gibi bir başka iş ortağından destek alması ya da Qualcomm ile iş ilişkisini düzeltip hücresel modemler için yeniden bu üreticiyle devam etmesi de ihtimal dahilinde bulunuyor. Ancak şirket iPhone’ların 5G desteği için acele etmiyorsa, ikinci ihtimal düşük gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER