Teknoloji

2018’de akıllı saat satışları patladı, Apple yine zirveyi bırakmadı

apple watch series 4

Akıllı saat pazarındaki büyüme geçtiğimiz yıl da devam etti. Araştırma şirketi NPD Group‘un rakamlarına göre, ABD’deki akıllı saat satışları 2017 ve 2018 yılları arasında hatırı sayılır ölçüde arttı. Bu artışta en büyük rolü ise Apple oynadı.

ABD’de 2018’de satılan akıllı saatlerin toplam değeri, bir önceki yıla kıyasla yüzde 51 oranında arttı ve neredeyse 5 milyar dolara yükseldi. Birim satışları ise yıllık bazda yüzde 61 oranında yükseldi. Özellikle dördüncü nesil Watch’un çıkışı ve daha sonrasında diğer Apple Watch modellerinin fiyatlarının düşmesi, artışın önemli faktörleri arasında öne çıkıyor.

Ancak bu büyümenin sadece Apple’ın eseri olmadığını belirtmek gerekiyor. Apple’ın yanında Fitbit ve Samsung da akıllı saat satışlarının yüzde 88’lik kısmını oluşturuyor. NPD’nin raporuna göre, Fossil gibi geleneksel saat üreticileri ve Garmin gibi görece yeni oyuncular da büyümeye devam ediyor.

LTE bağlantısının akıllı saatlere başarılı biçimde yerleştirilmesi de büyümeyi hızlandıran faktörler arasında bulunuyor. NPD analistlerinden Weston Henderek, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Akıllı telefon taşımadan bağlantı sağlayabilme imkanı, kullanıcıları cezbeden faktörlerin başında geliyor. Giyilebilir cihazlardan bildirim alınabilmesi, mesajlaşılabilmesi, akıllı ev eşyalarının kontrol edilebilmesi gibi imkanlar, kullanıcıların bu ürünlerin değerini anlamasını sağladı.

ABD’deki akıllı saat satışlarının artmasında 18-34 yaş arasındaki kullanıcıların ilgisi önemli bir rol oynuyor. Mevcut artışta bu yaş grubu yüzde 23’lük bir paya sahip. Apple ve diğer üreticilerin akıllı saatlere ekleyeceği yeni özelliklerle birlikte pazardaki büyümenin sürmesi muhtemel görünüyor.

İLGİLİ HABERLER