Teknoloji

Apple 2014 dördüncü mali çeyrekte iPhone 6 satışlarıyla güldü

iphone-6-plus-inceleme-00024

Apple 2014 mali yılının dördüncü çeyreğine ait finans raporunu paylaştı. Açıklanan rakamlara göre şirket Temmuz-Eylül 2014 döneminde 42.1 milyar dolar gelir ve bunun üzerinden 8.5 milyar dolar kâr elde etti. Her ne kadar durgun geçen yaz dönemine denk gelse de, çeyrek yılın son günlerinde piyasaya çıkan ve ilk 3 günde 10 milyon rakamıyla satış rekorunun kırılmasını sağlayan iPhone 6 ve iPhone 6 Plus’ın bu tabloya önemli katkısı oldu. Rakamlar Apple’ın bu çeyrek için açıkladığı tahminlerin de epey üzerinde geldi. Şirket 2014’ün üçüncü çeyrek sonuçlarını açıklarken gelecek çeyrek için 37 ila 40 milyar dolar arası gelir ve yüzde 37-38 oranında toplam kâr beklediğini kaydetmişti.

Dördüncü mali çeyrek iPhone satışlarının uçtuğu dönem oldu. iPhone 6 ve iPhone 6 Plus’ın satış periyodunun 9 günlük bölümü bu çeyrek yıl içinde yer aldı ve toplam satış rakamına büyük katkıda bulundu. Her ne kadar rekor kırılamamış olsa da, Apple 39.2 milyon iPhone satışı gerçekleştirdi ve geçen yılın aynı çeyreğinde kaydedilen 33.8 milyonluk satış rakamının epey üstüne çıkmış oldu. iPhone 6 ve iPhone 6 Plus’ın esas etkisini içinde bulunduğumuz Apple’ın 2015 birinci mali çeyrek yılı sonuçları açıklandığında göreceğiz.

iPhone tarafında tablo parlak görünürken, iPad tarafında işler aynı doğrultuda seyretmemiş gibi görünüyor. Apple geride kalan üç aylık dönemde 12.3 milyon iPad satışı gerçekleştirdi ve geçen yılın aynı döneminde elde edilen 14.1 milyonluk satış rakamının yüzde 13 oranında azalma kaydetti. iPad satışları son iki çeyrektir yıldan yıla düşüş gösteriyor ve bu durum bazı çevrelerce başta iPad olmak üzere tabletlerin eski ilgiyi görmediği şeklinde yorumlanmaya başladı. Ne var ki, Apple’ın mali işler üst yöneticisi Luca Maestri rakamların beklentileri doğrultusunda olduğunu, Japonya gibi iPad satışlarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43 oranında arttığı yerlerin bulunduğunu kaydediyor.

Mac tarafına baktığımızda 5.52 milyon Mac bilgisayar satışının gerçekleştirildiği görülüyor. Apple bu sonuçla çeyrek yıllar içinde de bir rekor kırmış oldu. Zaten IDC’nin bu ayın başlarında yayınladığı bir raporda da Apple dünyanın en büyük beş bilgisayar satıcısı arasında gösterilmişti. Maestri’nin belirttiğine göre, Mac’in yükselişinde gelişmekte olan pazarlardan gelen talebin etkisi fazla.

iPod ürün kategorisi serbest düşüşünü sürdürüyor. Apple geride kalan çeyrek yılda 2.6 milyon iPod satış gerçekleştirdi. Geçen yılın aynı dönemindeyse 3.5 milyon iPod satılmıştı. Apple’ın 2012 sonundan beri güncellemediği bu ürün kategorisinin ilgi kaybetmesi ve satışlarının düşmesi normal görünüyor.

Yılın son çeyreği, Apple’ın ise mali yılının ilk çeyreği şirket açısından oldukça yoğun geçecek gibi görünüyor. Alışverişin iyice canlandığı tatil döneminde yeni iPhone’lar ve iPad’lerle birlikte Apple’ın rekor kırdığı yeni bir dönem daha görebiliriz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER