Manşetler

Apple 43.6 milyar dolar gelir ve 9.5 milyar dolar kâr açıkladı

apple servisleri

Apple 2013 mali yılı ikinci çeyrek rakamlarını açıkladı. 43.6 milyar dolar gelir elde eden şirket bundan da 9.5 milyar dolar net kâr kaydetti. Şirket geçen yılın aynı çeyreğinde sırasıyla 39.2 milyar dolar gelir ve 11.6 milyar dolar net kâr kaydetmişti.

apple-store-logo

Cihaz satışlarına bakıldığında Apple’ın iPhone satışlarını yıldan yıla 35.1 milyondan 37.4 milyona çıkardığı görülüyor. iPad satışlarıysa bir önceki yılın aynı döneminde kaydedilen 11.8 milyon rakamından 19.5 milyona yükseldi. iPod satışlarıysa 5.6 milyon ile yıldan yıla yüzde 56 düşüş gösterdi. Mac satışlarıysa yine 4 milyon seviyesinde gerçekleşti. Rakamlara bakıldığında esas yükselişin iPad satışlarında olduğu görülüyor. Bu durum iPad mini’nin de piyasaya çıkışıyla açıklanabilir. Tatil sonrası durgunluk döneminde böyle bir satış rakamının yakalanmış olması da gerçekten büyük bir başarı sayılır.

Apple’ın mali işler üst düzey yöneticisi Peter Oppenheimer Apple’ın şu anda kasasında 145 milyar dolar parası olduğunu söyledi ve nakit akışlarının hâla çok sağlam olduğunun altını çizdi. Uluslararası pazar satışlarıysa Apple’ın ikinci çeyrek gelirlerinin yüzde 66’sını oluşturdu. Apple’ın gözünü gelişmekte olan pazarlara diktiği dönemde bu tablo da oldukça önemli. Apple CEO’su Tim Cook da iPhone ve iPad’in devam eden gücü nedeniyle iyi bir çeyrek tablosu açıkladıklarını kaydetti. Ekiplerinin de yeni donanım, yazılım ve servisler için çalıştığını ve yakında çıkacak ürünlerden dolayı çok heyecanlı olduklarını dile getirdi.

Bu arada Apple gelecek içinde bulunduğumuz çeyrek için 33.5 ila 35.5 milyar dolar arası gelir bekliyor. Piyasalar da Apple’ın açıkladığı rakamları olumlu karşıladı. Şirketin hisseleri günü yüzde 2’ye yakın yükselişle kapattı.

İlgili >> Apple

İLGİLİ HABERLER