Manşetler

Apple’dan 2013 mali yılı birinci çeyrek sonuçları: 54.5 milyar dolar gelirden 13.1 milyar dolar kâr, 47.8 milyon iPhone satışı

Apple 2013 mali yılının birinci çeyreğine dair rakamları paylaştı. Şirket bu çeyrekte 54.5 milyar dolar gibi rekor bir gelir elde ederken bunun üzerinden 13.1 milyar dolar gibi, yine rekor sayılabilecek bir kâr elde etti. Şirket böylelikle geçen yılın aynı döneminde gerçekleşen ve yine rekor olarak nitelendirilen 46.33 milyar dolar gelir üzerinden 13.06 milyar dolar kâr tablosunu da geçmiş oldu. Şirket bir önceki çeyrekte ise 36 milyar dolar gelir üzerinden 8.2 milyar dolar kâr kaydetmişti.

apple-altin-logo

iPhone satışları bir yıl öncesinin 37.04 milyon seviyesinden 47.8 milyona yükseldi. Apple bir önceki çeyrekte ise 26.9 milyon iPhone satışı gerçekleştirmişti. iPad satışları da 22.9 milyon ile rekor kırdı, bir önceki yılın 15.43 milyon ve bir önceki çeyreğin 14 milyonluk rakamlarının bir hayli üzerine çıkılmış oldu. Toplamdaysa 75 milyon iOS cihazı satıldı. Mac tarafındaysa tatil ve yıl sonu dönemine rağmen satışlar düşüş gösterdi; geçen yılın aynı döneminde elde edilen 5.2 milyona göre yüzde 25 oranında kayıpla 4.1 milyon birim satış gerçekleşti. iPod satışları da istikrarlı düşüşünü sürdürüyor. Tatil dönemi nedeniyle satışların diğer çeyreklere göre daha kuvvetli seyretmesine rağmen 12.7 milyonluk satışla bir yıl öncesinin 15.4 milyonluk satışına göre yüzde 25 civarında bir düşüş kaydedildi.

apple-2013-q1-iphone-ipad-satis-240113

Apple bu tablosuyla Wall Street’in 54.8 milyar dolar gelirden 12.8 milyar dolar kâr şeklindeki tahmininin az da olsa üzerine çıkmış oldu. Ayrıca Apple kendi koyduğu 52 milyar dolar gelirden 11 milyar dolar kâr elde etme hedefini de geçmiş oldu. Ancak bu sonuçlar yatırımcılar için pek yeterli olmamış gibi görünüyor. Apple hisseleri sonuçlar açıklandıktan sonra düşüş gösterse de, günü yüzde 2’ye yakın bir yükselişle kapattı.

Sonuçların açıklanmasından hemen sonra, TSİ gece yarısı 12’de başlayan telekonferans oturumunda Apple CEO’su Tim Cook ile mali işler üst yöneticisi Peter Oppenheimer geride kalan mali çeyrek yıl ile ilgili detayları paylaştı ve analistlerden gelen soruları cevapladı. Toplantıdaki önemli notlara bakacak olursak, Apple yarım milyarın üzerinde iOS cihazının aktivasyonunu gerçekleştirdi. Çin’deki iPhone satışları yıldan yıla iki katına çıktı, birinci mali çeyrekte Çin’den 7.3 milyar dolar gelir elde edildi.

apple-2013-q1-satis-240113

Apple’ın yeni iMac’lerinin üretimi konusunda yaşadığı gecikmelerle ilgili olarak Peter Oppenheimer Mac satışlarının bu kısıtlamalar olmasaydı çok daha yüksek olabileceğini dile getirdi. Apple’ın perekende mağazaları haftada ortalama 23 bin kişi tarafından ziyaret edildi, bu alanda yüzde 7’lik bir artış kaydedilmiş oldu. Şirket iPad mini satışları konusunda detaylı bilgi vermese de, Tim Cook talep dengesini yakalayacak yeterlilikte iPad mini üretemedikleri bilgisini verdi.

Apple yöneticilerinin telekonferans sırasında verdikleri bir başka ilginç bilgi de Bildirim Merkezi üzerinden 4 trilyon bildirimin geçildiğiydi. Bu arada Game Center kullanıcılarının sayısı da 200 milyona ulaştı. Tim Cook Apple TV ile ilgili olarak ise, bu alanın yoğun ilgi alanı olarak kalmayı sürdürdüğünü kaydetti. Şirket geçen çeyrekte 2 milyonun üzerinde Apple TV cihazı satışı gerçekleştirdi ve bu kalemde de yıldan yıla yüzde 60’lık bir artış kaydetmiş oldu.

İlgili >> Apple, The Verge

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER