Manşetler

Apple 2012 üçüncü mali çeyrek: 35 milyar dolar gelir, 8.8 milyar dolar net kâr, 17 milyon iPad

Apple 2012 üçüncü mali çeyrek yılı finans raporunu yayınladığı bir basın bülteniyle duyurdu. 30 Haziran 2012’de sona eren mali yılda şirket 35 milyar dolar gelir ve 8.8 milyar dolar net kâr elde etti. Hisse başına kazanç da 9.32 dolar olarak gerçekleşti. Şirket geçen yılın aynı döneminde 28.6 milyar dolar gelir, 7.3 milyar dolar net kâr ve hisse başına 7.79 dolarlık kazanç açıklamıştı. Anlayacağınız her üç kalemde de hatırı sayılır artışlar söz konusu. Şirketin brüt marjı bir önceki yılın 41.7’lik değerine göre artış göstererek yüzde 42.8’e yükseldi. Uluslararası satışlar çeyrek gelirlerinin yüzde 62’sini oluşturdu.

Cupertino şirketi geçtiğimiz çeyrek yılda bir önceki yılın aynı dönemine göre iPhone satışlarını yüzde 28 oranında artırarak 26 milyona çıkardı. Aynı çeyrekte iPad satışları yıldan yıla yüzde 84’lük artışla 17 milyona çıktı. Bunda yeni iPad’in daha fazla ülkede piyasaya girmesinin payı büyük. Şirket bu çeyrekte Mac satışlarını yıldan yıla yüzde iki oranında artırarak 4 milyona çıkardı. iPod satışları düşüşünü sürdürmeye devam etti. Yıldan yıla yüzde 10’luk düşüşle 6.8 milyon iPod satışı gerçekleşti.

Apple CEO’su Tim Cook geride kalan çeyrekte gerçekleştirilen 17 milyonluk rekor iPad satışından dolayı duydukları heyecana vurgu yaptı. Tüm MacBook serisinin güncellendiğini, Mountain Lion’ın yarın (bugün) çıkacağını, iOS 6’nın da önümüzdeki sonbaharda yayınlanacağını dile getirdi. Tim Cook sırada olağanüstü yeni ürünlerin bulunduğunun da işaretini verdi. Mali işler üst yöneticisi Peter Oppenheimer de dördüncü mali çeyrekte 34 milyar dolar gelir ve hisse başına 7.65 dolarlık kazanç beklediklerini kaydetti.

İlgili >> Apple

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER