Teknoloji

Apple 2012 mâli yılı ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı, yeni bir rekor kırdı

Apple, 2012 mâli yılı birinci çeyrek finans raporunu paylaştı. Şirket 46.33 milyar dolar gelir üzerinden 13.06 milyar dolar kâr elde etti ve böylelikle tarihindeki en kârlı çeyreğini geride bıraktı. Ortada 2011 üçüncü mâli çeyrek yılında kaydedilen önceki rekora göre yüzde 50 daha büyük bir tablo duruyor. Apple geride kalan çeyrekte 37.04 milyon iPhone, 15.43 milyon iPad ve 5.3 milyon Mac satışı gerçekleştirdi ve geçen yılın aynı dönemine göre sırasıyla yüzde 128, 111 ve 26’lık artış kaydetti.

iPod satışları her çeyrekte olduğu gibi istikrarlı düşüşünü sürdürüyor. Geride kalan çeyrekte satışlar yüzde 21 oranında düşerek 15.4 milyona geriledi. Apple iPod touch’ın satılan tüm iPod’ların yarısına tekabül ettiğini ve iPod’un düşen satışlarına rağmen dünya çapında en fazla satan MP3 oynatıcı olduğunun altını çizdi. Öte yandan geride kalan çeyrekte 1.4 milyon adet Apple TV cihazı satılmış.

Yazılım tabanlı servislere baktığımızda iTunes’un 1.2 milyar dolarlık gelir getirdiğini görüyoruz. Bu mağazada şu anda 20 milyon şarkı bulunuyor. Apple 25 Aralık günü, yani Noel gününde gerçekleştirilen şarkı indirmelerinin toplam 120 milyon dolarlık bir değer yarattığını da kaydetti. Ayrıca şirket bu ayın sonunda iOS yazılım geliştiricilerinin yaptıkları işler sayesinde toplamda 4 milyar doların üzerinde bir para kazanacağını da notlarına ekledi. Yeni iBooks Yazar uygulamasının geçen hafta çıktığından beri 600 bin kez indirildiğini ve iCloud’ın 85 milyon kullanıcı sayısına eriştiğini de Apple’ın açıklamalarından öğreniyoruz.

Apple’ın dünya çapına yayılmış olan, ancak Türkiye’de yer almayan resmi mağazalrı da mağaza başına ortalama 17.1 milyon dolarlık bir gelir kalemi oluşturmuş durumda. Şirketin kasasında şu anda 97.6 milyar dolar nakt para bulunuyor. Apple’ın Mali İşler Sorumlu Yöneticisi Peter Oppenheimer Apple’ın kasadaki bu parayı harcamak için aktif davrandığını ve çeşitli görüşmeler yaptığını işaret etti. Tayland’da meydana gelen sel felaketinin oluşturduğu sabit disk sıkıntısının şirketi henüz etkilemediği de belirtildi, yine de Tim Cook sabit disk sürücüleri için daha fazla para verdikleri ve bunun etkilerinin gelecek çeyreğin sonuçlarına yansıyacağını kaydetti. Uluslararası satışlar bu çeyrek sonuçlarının yüzde 58’ini oluşturuyor.

İlgili – Apple

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER